ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Και νέες βολές στο πανεπιστημιακό άσυλο

Πρόσχημα αποτελεί το γενικότερο, κοινωνικό πρόβλημα της εγκληματικότητας καταγγέλλουν οι ΠΚΣ και υπογραμμίζουν ότι η επιχείρηση κατάργησης του ασύλου αποτελεί την προϋπόθεση για να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με αφορμή το φόνο που σημειώθηκε στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, άρχισε και πάλι από διάφορους κύκλους η προσπάθεια αίρεσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Χτες σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ η Επιτροπή Κοσμητόρων εισηγήθηκε την κατάργηση του ασύλου τις νυχτερινές ώρες και μόνο (;) για τους ακάλυπτους χώρους. Η συνεδρίαση διακόπηκε με την εισβολή μαινόμενων φοιτητών και τελικά συνεχίστηκε το απόγευμα εκτός πανεπιστημίου. Το μέτρο της "ημικατάργησης" του ασύλου ανακοινώθηκε ότι θα είναι προσωρινό. Δικαιολογημένα, όμως, οι φοιτητές θεωρούν ότι ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την οριστική κατάργηση του κατακτημένου με αγώνες δημοκρατικού δικαιώματος της πανεπιστημιακής κοινότητας και σημειώνουν ότι συνδέεται με τις γενικότερες αντιδραστικές κατευθύνσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των ΠΚΣ με τον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου, σημείωσε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε κάθε μέτρο που θέτει υπό αμφισβήτηση το άσυλο, το οποίο όπως τόνισε αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την ελευθερία διακίνησης ιδεών μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα της εγκληματικότητας που εμφανίζεται και στο χώρο του πανεπιστημίου είναι κοινωνικό και δε θα αντιμετωπιστεί με τέτοιου είδους μέτρα. Μάλιστα ως πρώτα μέτρα στην κατεύθυνση περιορισμού του φαινομένου της εγκληματικότητας, η αντιπροσωπεία των ΠΚΣ πρότεινε την άμεση πρόσληψη νυχτοφυλάκων σε όλες τις σχολές, πλήρη φωτισμό όλου του πανεπιστημιακού χώρου και περιπολίες της Αστυνομίας περιμετρικά του πανεπιστημίου.

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν πως άσυλο και εγκληματικότητα δε σχετίζονται μεταξύ τους: "Το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου ερχόταν πάντοτε στο προσκήνιο εποχές που η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων εντεινόταν. Στόχος η δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων για να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα.

Ετσι και τώρα που γίνεται προσπάθεια να "περπατήσουν" μέσα στο πανεπιστήμιο πλευρές της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, όπως τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, και τα οποία θα συναντήσουν τη βέβαιη αντίδραση των φοιτητών (ήδη ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού προχώρησε σε συμβολικό κλείσιμο της Γραμματείας στις 21/9, ενώ σήμερα συντονίζονται Φοιτητικοί Σύλλογοι γι' αυτό το ζήτημα) το θέμα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο".

Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να απαντήσουν στη νέα επίθεση που σχεδιάζεται απέναντι σε ακόμα ένα δικαίωμά τους με τη συνέχιση των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη μόρφωση, τη δουλιά και τη ζωή.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιδρούν και διεκδικούν

Σε σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν να προχωρήσουν η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις Γονέων του Πειραιά και καλούν τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συντονίσουν την πάλη τους

Σε συγκεκριμένες ενέργειες πίεσης για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση και την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, προχωρεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά,καλώντας συγχρόνως όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε συντονισμένο αγώνα διεκδίκησης πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους οι γονείς έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας ζητώντας συνάντηση. Σε περίπτωση που δεν έχουν απάντηση από τον υπουργό Παιδείας μέχρι αύριο Παρασκευή, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, τη Δευτέρα,στις 2 μμ. Στην παράσταση καλούν να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί, προτείνοντάς τους να κηρύξουν 2ωρη στάση εργασίας.

Επίσης, με επιστολή της η Ομοσπονδία Γονέων προς τα ΔΣ ΕΛΜΕ και Συλλόγων Δασκάλων και τις ΓΣ των εκπαιδευτικών τούς καλεί απέναντι στη γενικευμένη προσπάθεια συρρίκνωσης και διάλυσης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών, σε συντονισμένο αγώνα. Επίσης, οι γονείς μετά από σύσκεψη των Ενώσεων Γονέων αποφάσισαν:

  • Να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο,που θα γίνει την Τρίτη, στις 7 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος.
  • Να ζητήσουν να παραβρεθούν μέσα στη Βουλή, όπου και θα καλέσουν τα πολιτικά κόμματα να ψηφίσουν να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε ψήφιση νέων νόμων που θα είναι αποδεκτοί από την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Να ζητήσουν από τα Δημοτικά Συμβούλια και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρουν θέση και αποφάσεις, που θα καταδικάζουν τους νόμους και θα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δε θα επιτρέψουν να μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά της περιοχής τους.
  • Να ενημερώσουν μέσα από ΓΣ τους γονείς για τον Ν. 2525 και να διοργανώσουν σε τοπικό επίπεδο συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, πολιτιστικές διαμαρτυρίες με θεατρικά σκετς - τραγούδια κλπ.

Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί τους γονείς σε ανοιχτή συνέλευση αύριο Παρασκευή στις 6 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρέντη (Κύπρου 9 - πλατεία Ρέντη).Στη συνέλευση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ Πειραιά και το Σύλλογο Δασκάλων Α Πειραιά.

Ψηφίζουν την Κυριακή οι αδιόριστοι

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 27 του Σεπτέμβρη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για να αναδείξουν το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Για την ψηφοφορία, η οποία θα γίνει στο Πολυτεχνείο, θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και αντίγραφο του πτυχίου τους ή βεβαίωση ή τον αριθμό εγγραφής τους στην επετηρίδα.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΔΕΑΕ) καλεί τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις εκλογές και να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΔΕΑΕ, να καταδικάσουν την πολιτική που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις εκείνες που δρουν αποπροσανατολιστικά και διασπαστικά μέσα στο κίνημα της παιδείας.

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΑΠΘ
Σε αδιέξοδο οδηγούν οι λαθεμένοι στόχοι

Σε βάρος των φοιτητών λειτουργεί η απόφαση της ΓΣ του Τμήματος Γεωπονίας να μη δεχτεί την εγγραφή πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 1998-99

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χ. Βουρλιώτης, μετά την απόφαση της ΓΣ του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΑΠΘ να μη δεχτεί την εγγραφή πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος '98-'99.

Η ΓΣ του Τμήματος Γεωπονίας, προκειμένου να πιέσει για την υλοποίηση του αιτήματός της, που είναι η δημιουργία Σχολής Γεωπονίας με 5 τμήματα, προχώρησε εκβιαστικά στην παραπάνω ενέργεια, λειτουργώντας τελικά σε βάρος των φοιτητών. Οπως αναφέρουν συνδικαλιστές φοιτητές του Τμήματος, η όλη ιστορία σχετίζεται με το νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας, που δίνει επιπλέον χρηματικά κίνητρα για τη δημιουργία νέων τμημάτων σε σχολές. Ουσιαστικά όμως αυτό δε θα έχει κανένα επιπλέον όφελος για τους φοιτητές, αν συνολικά δεν αλλάξει η κατεύθυνση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που συνδέεται με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, σε όφελος του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, καθώς και όσο δεν αυξάνονται ουσιαστικά οι δαπάνες για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ιδιαίτερα για τη δελεαστική, όπως παρουσιάζεται, πρόταση του Τμήματος, οι φοιτητές αναφέρουν πως αντί της δημιουργίας σχολής με πέντε τμήματα (Φυσικής Παραγωγής και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Οικονομίας, Γεωργικής Μηχανικής - Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής), αυτά θα μπορούσαν να υπάρχουν και να λειτουργούν ως επίσημες ειδικεύσεις στο πτυχίο.

Από παλιότερη κινητοποίηση των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών των σχολείων του Πειραιά για καλύτερα σχολεία και εκπαίδευση. Η απάντηση σε όλα τα αιτήματά τους ήταν η επίθεση των ΜΑΤ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μοίρασε υποσχέσεις και... ευθύνες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ.-

Υποσχέσεις, για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της εκπαίδευσης, μοίρασε χτες στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, στη διάρκεια της κήρυξης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμποσίου με θέμα την επαγγελματική κατάρτιση στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι γνωστό στην κυβέρνηση, ο Γερ. Αρσένης δέχτηκε για πολλοστή φορά σχετικό υπόμνημα από τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Οσον αφορά τις μεγάλες ελλείψεις δασκάλων και νηπιαγωγών στα σχολεία του νομού, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει τον Ιούλη, πρόβλημα δεν υπήρχε. Το πώς, με τόσους μαζικούς διορισμούς προέκυψαν κενά, ανέφερε, είναι κάτι που θα το εξετάσουμε και αν αποδειχτεί ότι τα κενά αυτά είναι δικαιολογημένα, τότε θα δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να καλυφθούν μέχρι την Παρασκευή.

Σ' ένα άλλο, μεγάλο θέμα που απασχολεί το Νομό Ηρακλείου και αφορά την καθυστέρηση να έρθουν στα σχολεία τα καινούρια βιβλία της Α' και Β' Λυκείου, ο Γερ. Αρσένης δήλωσε χτες άγνοια. "Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο", υποστήριξε ο υπουργός, "αλλά αν έχει σημειωθεί τέτοια καθυστέρηση, τότε θα οφείλεται σε αδικαιολόγητη αμέλεια από κάποιον που πρέπει να τιμωρήσουμε"...

Ωστόσο, από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, Μανόλης Παπαδάκης,τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ενημερώσει την υπηρεσία του ότι τα νέα βιβλία θα έρθουν στο νομό στο τέλος Σεπτέμβρη. Την ίδια ώρα όμως, τα βιβλία αυτά πωλούνται στα τοπικά βιβλιοπωλεία και έχουν ήδη διατεθεί στα ιδιωτικά σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ