ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αιμορραγεί" η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής

Ασώματη η ορχήστρα μετά τις μαζικές απολύσεις των μουσικών της

Ενα βαρύ τραύμα στη μουσική ζωή της χώρας αποτελεί η απόλυση των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής,μιας ορχήστρας που δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια από καταξιωμένους μουσικούς (με διευθυντή τον Σταύρο Ξαρχάκο), αποσκοπώντας στην παρουσίαση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Αυτοί οι 13 μουσικοί, καθώς και κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι είναι οι αποδέκτες των απρόσμενων απολύσεων, που τους κοινοποιήθηκαν εξωδίκως πριν από μία βδομάδα. Απολύσεις, που αφορούν στο σύνολο του ορχηστρικού συνόλου και δημιουργούν πληθώρα ερωτηματικών, καθώς από το ΥΠΠΟ έχει εγκριθεί επιχορήγηση 180 εκατομμυρίων δραχμών, την οποία η ορχήστρα θα εισπράξει μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι ενώ η διοίκηση της ΚΟΕΜ εντάσσει τις απολύσεις στο πλαίσιο μέτρων για τη "διάσωση της ορχήστρας", το μέγα ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα διασωθεί μια ορχήστρα, η οποία πλέον δεν έχει σώμα. Η εκπαραθύρωση των μουσικών, οι οποίοι μάλιστα βρήκαν θυροκολλημένα έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους τα χαρτιά της απόλυσης, η "αιμορραγία" του συνόλου, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συμβαδίσει με κανενός είδους "διάσωση". Πώς μπορεί να πετιέται στο δρόμο ολόκληρη ορχήστρα, τη στιγμή μάλιστα που έχει εγκριθεί επιχορήγηση για την ενίσχυσή της;

Το γεγονός, εξάλλου, ότι η απόφαση για τις απολύσεις ανήκει στο ΔΣ της ΚΟΕΜ δεν απαλλάσσει των ευθυνών του τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος καλείται άμεσα να πάρει θέση, καθώς διαλύεται μια ορχήστρα, που το ελληνικό κράτος με χρήματα του Ελληνα πολίτη έχει αναλάβει να συντηρεί. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος από την πλευρά του ήδη έχει προβεί σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας ν' ανακληθούν οι απολύσεις ως παράνομες και καταχρηστικές, ενώ αναμένεται εντός των ημερών συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας του να παρέμβει στο πρόβλημα.

Εργα με περισσεύματα

Αλλα προσδοκούσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, άλλα ήλπιζε και ονειρευόταν και άλλα τελικά έχει να αντιμετωπίσει. Για πολλά... κεράσια άκουγε, μικρό καλάθι πρέπει να κρατήσει. Διότι από το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάδειξης, αποκατάστασης, αναστήλωσης, συντήρησης μνημείων και αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα έφτανε μέχρι τα 25 δισ. είναι αναγκασμένη να περιοριστεί σε 10 περίπου δισ. των Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία πολύ πιθανόν να καταλήξουν στα μισά.

Θα περίμενε κανείς ότι θα γλίτωναν τα μεγάλα έργα, εκείνα τα οποία έχουν κριθεί επείγοντα λόγω της σπουδαιότητάς τους, αλλά και της κακής κατάστασης διατήρησής τους. Εκείνα για τα οποία συγκροτήθηκαν επιτροπές και εντάχθηκαν στο σχετικό Ταμείο Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Εργων. Αλλά μαθαίνουμε ότι και το Ταμείο δε γλίτωσε από τη λιτότητα και μαζί με αυτό έργα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως η Δήλος, οι Μυκήνες, ο Επικούρειος Απόλλωνας. Μνημεία που έχουν πληγεί βαρύτατα από το χρόνο, το περιβάλλον, τη χρήση, τον άνθρωπο, την εγκατάλειψη.

Η λύση που αναζητείται ακριβώς στο παραπέντε είναι η ένταξη τέτοιων έργων στα Περιφερειακά Προγράμματα του Β Πακέτου Ντελόρ (ΠΕΠ), του πακέτου δηλαδή που λήγει σε ένα χρόνο. Ετσι λοιπόν το υπουργείο Πολιτισμού ψάχνει σε ποια περιφέρεια δεν έχουν απορροφηθεί όλα τα κονδύλια, ώστε να μεταφερθούν στα αρχαιολογικά έργα. Διότι σε αυτή τη χώρα ο πολιτισμός ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα, ποτέ δεν ήταν αυθύπαρκτος, αλλά ο επαίτης για ό,τι περίσσεψε.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Εφορείες Κλασικών, Προϊστορικών, Βυζαντινών και Νεότερων Μνημείων, σε ολόκληρη τη χώρα άρχισαν τις περικοπές έργων, τις απολύσεις ωρομίσθιων, τις μεταφορές στο επόμενο έτος, αλλά με το φόβο τού ..."κάθε πέρσι και καλύτερα".

Δ. Μ.

"Κάστρων Περίπλους" στη Σίφνο

Σε πέντε μήνες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η Ανάδειξη της Ακρόπολης του Κάστρου της Σίφνου,έργου που δημοπράτησε βάσει σχετικής μελέτης το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και προϋπολογίζεται στα 150 εκ.

Τα έργα που προβλέπονται είναι η δημιουργία διαδρομών με ειδικές πλακοστρώσεις, οργάνωση καθιστικών και σήμανση, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγνωσιμότητα του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, θα εγκατασταθεί περιμετρικός φωτισμός της Ακρόπολης, προκειμένου να αναδειχτεί το περίγραμμα των Αρχαίων Τειχών. Τέλος, θα απομακρυνθούν όλες οι κεραίες που είναι εγκατεστημένες στους ανώτατους ορόφους των γύρων σπιτιών, αφού δημιουργούν αισθητική όχληση και θα αντικατασταθούν με κεντρική κεραία.

Το έργο Ανάδειξης της Ακρόπολης εντάσσεται στο πλαίσια του προγράμματος του ΤΑΠΑ "Κάστρων Περίπλους".

Για κατασκευαστές μουσικών οργάνων

Η προώθηση και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατασκευαστών μουσικών οργάνων, καθώς και η μελέτη, προβολή και εξέλιξη της μη βιομηχανικής οργανοκατασκευής και η ανάδειξη των καλλιτεχνικών της πλευρών, αποτελούν βασικούς στόχους του νεοϊδρυθέντος Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Κατασκευαστών Μουσικών Οργάνων.Σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου, μέλη μπορούν να γίνουν επαγγελματίες κατασκευαστές μουσικών οργάνων ή κατασκευαστές διακοσμητικών στοιχείων των μουσικών οργάνων, μερών ή εξαρτημάτων τους, ανεξάρτητα από τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: ΠΣΕΚΜΟ, Λουκά Νίκα 14, Ψυρρή, ΤΚ 105 - 54, τηλ. 32.25.963.

  • Μαθήματα φωτογραφίας διοργανώνει και φέτος, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου.Απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών, αρχαρίους, με προϋπόθεση τη συστηματική παρακολούθηση των μαθημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 7794.423 και 7795.545.

Κονδύλια από ΠΕΠ αναζητά τώρα το ΥΠΠΟ, για να προχωρήσουν μεγάλα αρχαιολογικά έργα, όπως της Δήλου

  • Με μουσική, αποχαιρετά την 9η καλοκαιρινή περίοδο η Κινηματογραφική Λέσχη του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης.Το Σάββατο (3/10), στις 9 μμ, στο χώρο του κινηματογράφου θα δώσουν συναυλία οι "Παίδες εν καμίνω".Μια βραδιά με λαϊκούς, ρεμπέτικους και παραδοσιακούς σκοπούς.
Δε φτάνει, αλλά εγκαινιάστηκε

Το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αστυπάλαιας,στεγασμένο σε μία αίθουσα που παραχώρησε το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας, λειτούργησε πριν δύο χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα, μόλις την περασμένη Κυριακή, εγκαινιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ.

Στο μεταξύ, τα εγκαίνια αφορούσαν σε έναν χώρο που δε φτάνει για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών της Αστυπάλαιας και δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για την προστασία τους.Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν καν εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες. Ετσι, ο δήμος, σε συνεννόηση με την ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, εξέφρασε την επιθυμία να παραχωρήσει έκταση για την ανέγερση νέου μουσείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες φύλαξης, προστασίας και προβολής των ευρημάτων. Αλλά το θέμα μένει στάσιμο μέχρις ότου το ΥΠΠΟ αποφασίσει να... αποφασίσει για τη στρατηγική της Μουσειακής Πολιτικής, για την οποία συγκροτήθηκε Συμβούλιο που τείνει να γίνει φάντασμα.

Στο μικρό πάντως Μουσείο εκτίθενται αρχαιότητες από τους Προϊστορικούς έως τους Μεσαιωνικούς Χρόνους. Πήλινα αγγεία, κοσμήματα, λίθινα και χάλκινα εργαλεία μυκηναϊκής εποχής, αργυρά νομίσματα της κλασικής εποχής, αναθηματικές επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα και αγαλμάτια Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων. Επίσης, μαρμάρινα θωράκια, κιονόκρανα και άλλα μέλη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές καθώς και το μαρμάρινο οικόσημο του Κουερίνι από το Ενετικό Κάστρο της Χώρας.

Μετάφραση, μέσο επικοινωνίας

Με ημερίδα για τη "Μετάφραση στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: εκπαιδευτική υποδομή - προβλήματα - προοπτικές",τιμάται, αύριο στη "Στοά του Βιβλίου", από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου η Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης.

Στόχος της ημερίδας είναι η καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο εντοπισμός των προβλημάτων στην ανάπτυξη και διάδοση της μετάφρασης και η εύρεση λύσεων μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ συγγραφέων, μεταφραστών, καθηγητών πανεπιστημιακών τμημάτων μετάφρασης κ. ά.

Ολα αυτά υπό το πρίσμα του ρόλου που μπορεί να παίξει η μετάφραση ως μέσο επικοινωνίας και διάδοσης των πνευματικών προϊόντων των λαών. Κι εδώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι μεταφραστικές σπουδές και οι φορείς κατάρτισης.

Τρεις είναι οι θεματικές ενότητες της ημερίδας: "Η εκπαιδευτική υποδομή για τη μετάφραση στην Ελλάδα","Η εκπαιδευτική υποδομή για τη μετάφραση σε άλλες χώρες" και τέλος το κεφάλαιο των "Διαπιστώσεων και προτάσεων".Με εισηγήσεις συμμετέχουν οι: Ι. Μάζης (πρόεδρος τμήματος ξένων γλωσσών, μετάφρασης και διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Ιρμέλα Βερναντού (εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γκαίτε), Κατρίν Βελισσάρις (διευθύντρια του Κέντρου Λογοτεχνικής Μετάφρασης, IFA), Γιάννης Δημολίτσας (αναπληρωτής προϊστάμενος της μεταφραστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Ντέιβιντ Κόνολι (μεταφραστής), Χρύσα Προκοπάκη (συγγραφέας, μεταφράστρια), Μίλτος Φραγκόπουλος (ιστορικός τέχνης, συγγραφέας, μεταφραστής), Παναγιώτης Μουλλάς (καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ).

  • Η δυναμική πρόκληση των νέων τεχνολογιών και η δημιουργική αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα "Ελληνομνήμων".Πρόκειται για την πρώτη ψηφιακή βιβλιοθήκη των φιλοσοφικών και επιστημονικών ελληνικών βιβλίων και χειρογράφων του 17ου και 18ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη αυτή, μοναδική στο είδος της, αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο εγχείρημα μικροφωτογράφισης, ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής ταξινόμησης ενός τόσο εκτεταμένου σπάνιου γεωγραφικά διασκορπισμένου υλικού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ