ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετεκλογική σεναριολογία

ΒΟΝΝΗ.-

Περίμεναν ολόκληρα 16 χρόνια για να έχουν τη δυνατότητα να χαράζουν οι "ίδιοι" το κυβερνητικό έργο. Εύλογη λοιπόν η σπουδή τους να αναλάβουν τα ηνία της χώρας. Αλλά...

...Αλλά το θέμα ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πρασίνους εξακολουθεί να προβληματίζει τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές εξακολουθούν να προειδοποιούν, δεδομένων των διαφορών των δύο κομμάτων, κυρίως σε εσωτερικά θέματα, ότι πρόκειται για έναν επισφαλή συνασπισμό. Μάλλον αυτό είναι που οδήγησε και τον Σρέντερ να μην αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Σρέντερ διευκρίνισε ότι οι πιθανότητες συγκρότησης ενός συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με τους αντιπάλους Χριστιανοδημοκράτες, του απερχομένου καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, είναι "μικρές" και εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Χριστιανοδημοκράτες έσπευσαν να αποκλείσουν μια τέτοια πιθανότητα ήδη από χτες το βράδυ.

Καμία πιθανότητα επί της ουσίας δεν έχει αποκλειστεί, ούτε ένας πιθανός συνασπισμός με το "Φιλελεύθερο Κόμμα" του Κλάους Κίνκελ,όμως ο πιο εφικτός στόχος είναι οι Πράσινοι και γι' αυτό το λόγο ανακοινώθηκε η έναρξη των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων συνεχίζονται. Ενώ την Παρασκευή είναι η επίσημη πρώτη για τις συνομιλίες και την κατάληξη σε μία συμφωνία. Αν ευοδωθεί θα είναι και η πρώτη φορά που ένα "απροσδιόριστο" οικολογικό κόμμα θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ολα όμως θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους - να επιτευχθεί η συμφωνία και να καταρτιστεί το υπουργικό συμβούλιο - μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει τα γερμανικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με πηγές των Σοσιαλδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προγραμματίζει να ορκιστεί τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του, αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, μέχρι τις 22 Οκτώβρη, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να παραστεί ως αρχηγός του γερμανικού κράτους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία στις 24 και 25 Οκτώβρη.

Τα πρώτα μέτρα για την οικονομία

Κύριο "μέλημα" των Σοσιαλδημοκρατών, όπως τόνιζαν και προεκλογικά, είναι η πορεία της οικονομίας με σημεία αιχμής, το φορολογικό και την ανεργία, δύο θέματα που ταλανίζουν τη γερμανική κοινωνία και αποτέλεσαν το "κλειδί" αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Οσο για το πρώτο, ήδη υπάρχουν κάποιες σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που τις εκδήλωσαν χτες. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Οσκαρ Λαφοντέν - που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών - σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σααρμπρούκερ Τσάιτουνγκ", τόνισε ότι αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία θα παρουσιαστεί σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων ακόμα και μέσα στο 1999, λέγοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 2.500 μάρκα το χρόνο τα φορολογικά βάρη κάθε γερμανικής οικογενείας κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον Λαφοντέν, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να κλείσει η ψαλίδα στην κατανομή των φορολογικών βαρών και αυτό θα σημάνει την αύξηση της φορολογίας για ορισμένα στρώματα. Πάντως για το θέμα της ανεργίας αν και οι Σοσιαλδημοκράτες συνεχώς κάνουν λόγο για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί "στη ρίζα" του το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς θα το πράξουν και αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσουν. Παρά λοιπόν τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις στελέχη της κυβέρνησης σπεύδουν πλέον να τονίσουν ότι το πρόβλημα της ανεργίας... θα επιδεινωθεί τους προσεχείς μήνες προτού λυθεί!

Σύμφωνα με τον Βάλτερ Ρίστερ,ηγετικό στέλεχος του Συνδικάτου των Μεταλλεργατών, που φέρεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, καθώς θα λήξουν οι ισχύουσες συμβάσεις εργασίας "θα παρατηρηθεί και μία νέα αύξηση του αριθμού των ανέργων". Οσο για το λόγο, κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση Κολ ότι ευθύνεται για την ανεργία και τα προσωρινά μέτρα έδειξαν απλά μία πλασματική μείωσή της το τελευταίο τρίμηνο.

Η ανεργία, που είναι πραγματική γάγγραινα για τη γερμανική κοινωνία και επισήμως ξεπερνά το 11% του ενεργά παραγωγικού πληθυσμού, δεν μπορεί να λυθεί ως "διά μαγείας" με ημίμετρα ή αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις... Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς - Ολαφ Χένκελ σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου: "Υπάρχουν υποσχέσεις που δίνονται σε προεκλογικές καμπάνιες και μετά έρχεται η πραγματικότητα".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλαιστινιακό "ναι" στην αμερικανο - ισραηλινή πρόταση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μετά την ολιγόωρη χτεσινή συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 13% της Δυτικής Οχθης. Οπως έγινε γνωστό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή μέσα στις επόμενες μέρες για να διαπραγματευτεί με τους δύο ηγέτες τους όρους της συμφωνίας, που αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Οκτώβρη.

Ο Γιασέρ Αραφάτ αποδέχτηκε την πρόταση για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 13% της Δυτικής Οχθης, με την προϋπόθεση ότι το 3% θα χρησιμοποιηθεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο κοινότητες και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ισραηλινού στρατού. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στην οποία παραβρέθησαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο σύμβουλος του Προέδρου σε εθνικά θέματα Σάντι Μπέργκερ.

Από την άλλη πλευρά, δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, που υπογράμμισε ότι ο Μπιλ Κλίντον προτίθεται να συμμετάσχει και στις κρίσιμες συνομιλίες του Οκτώβρη, κατά τις οποίες θα υπογραφεί η οριστική συμφωνία αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κλίντον - Αραφάτ κυριάρχησε το ισραηλινό αίτημα για ασφάλεια, το οποίο ο Μάικ Μακ Κέρι χαρακτήρισε "απολύτως δικαιολογημένο". Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέφυγαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες και μόνο ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωσε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ δεσμεύτηκε "να κάνει ό,τι είναι δυνατόν" για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.

Αναχωρώντας για το Ισραήλ, χτες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο αργά το βράδυ της Δευτέρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του και τόνισε ότι "προτίθεται να προχωρήσει στην ειρηνευτική διαδικασία αρκεί να παταχτεί η ισλαμιστική τρομοκρατία". Παρά τις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την ομιλία του Γιασέρ Αραφάτ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Παλαιστίνιος ηγέτης χρησιμοποίησε, σαφώς, χαμηλότερους τόνους από ό,τι αναμενόταν και αρκέστηκε να τονίσει ότι σε περίπτωση που "η ειρηνευτική διαδικασία δεν οδηγήσει σε ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τότε αυτό θα ανακηρυχτεί μονομερώς από την Παλαιστινιακή Αρχή".

Ανεξιχνίαστη έκρηξη

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, χτες το πρωί, στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής Μπεϊτούνια, προαστίου της Ραμάλα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν δύο άλλοι. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Αστυνομία, τα θύματα της έκρηξης είναι γνωστά μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης "Χαμάς". Εντούτοις, δε διευκρινίστηκαν οι συνθήκες της έκρηξης.

ΡΩΣΙΑ
Κινήσεις για αντιμετώπιση αυτονομιστικών τάσεων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ συναντήθηκε χτες με τους κυβερνήτες των ρωσικών περιοχών με κύριο θέμα την ενίσχυση των δεσμών του ομοσπονδιακού κέντρου και περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό θα ψηφιστεί νόμος που θα επιτρέπει να απομακρύνονται από το αξίωμά τους η ηγέτες που κατέλαβαν τη θέση τους με νίκη στις εκλογές, αν με τις ενέργειές τους παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας και την ισχύουσα νομοθεσία. Η απειλή των αυτονομιστικών τάσεων και της διάλυσης της Ρωσίας δημιουργήθηκε ουσιαστικά από τις ενέργειες του Μπορίς Γιέλτσιν, όταν ήταν ακόμα πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος καλούσε τις 89 περιοχές της "να πάρουν τόση ανεξαρτησία, όση θέλουν". Η εισαγωγή της αιρετότητας των επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στις περιοχές στέρησε στην πράξη από το ομοσπονδιακό κέντρο τους διοικητικούς μοχλούς, παραβίασε την κάθετη διοίκηση "ομοσπονδιακό κέντρο - περιοχές" στο κράτος. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ορισμένοι κυβερνήτες επωφελήθηκαν από τη χαλάρωση της κάθετης διοίκησης και αποφάσισαν να διακόψουν την έμβαση χρημάτων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ενώ ορισμένοι απαγόρεψαν την εξαγωγή τροφίμων πέρα από τα όρια της περιοχής τους. Αυτό δημιούργησε μια δύσκολη κατάσταση όχι μόνο στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά και σε κείνες τις περιοχές που δεν έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με δικά τους είδη διατροφής. Τώρα που το πρόβλημα αυτό οξύνθηκε σε πολλές περιπτώσεις στο έπακρο, το ζήτημα της διατήρησης της ενότητας του κράτους, για την οποία χρόνια τώρα μιλάει η αριστερή αντιπολίτευση, ορθώθηκε μπροστά στη νέα κυβέρνηση. Ετσι, ο Πριμακόφ δήλωσε ότι "οι απόγονοι δε θα μας συγχωρέσουν για την απώλεια του ενιαίουκράτους" και πρόσθεσε: "Οι πολιτικές φιλοδοξίες δε θα πρέπει να επισκιάσουν το βασικό ζήτημα - την αγάπη για την πατρίδα μας και την επιθυμία για την ευημερία όλων των Ρώσων". Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επικεφαλής των περιοχών υποστήριξαν την επιδίωξη του πρωθυπουργού για την ενίσχυση της ακεραιότητας της χώρας. Εξαιτίας, της κρίσης που προκλήθηκε από την καταστροφική πολιτική των "μεταρρυθμίσεων", το Σεπτέμβρη μειώθηκαν κατά 6 φορές οι εισαγωγές τροφίμων στη χώρα. Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι ολοφάνερη σε όλους τους κυβερνήτες: η αγροτική οικονομία έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί, η χώρα αναγκάζεται να εισαγάγει πάνω από το 50% των αναγκαίων επισιτιστικών προϊόντων και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για την επιβίωση του πληθυσμού, ο οποίος, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, μειώθηκε το 1998 και η θνησιμότητα ξεπέρασε τη γεννητικότητα.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ - ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Αγνοείται αεροσκάφος

ΚΑΜΠΑΛΑ.-

Αγνοείται η τύχη ενός μικρού δικινητήριου αεροσκάφους τύπου "Αϊσλάντερ", στο οποίο επέβαιναν δύο Ουγκαντέζοι πολίτες, δύο ξένοι πολίτες, των οποίων η εθνικότητα δεν έγινε γνωστή, και ο στρατηγός Τζετ Μουεμπάζε, ανώτατο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων του στρατού της Ουγκάντας και αδελφός του νυν αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού της Ουγκάντας, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Εντεμπε με προορισμό την πόλη Μπούνια, στη λίμνη Κιβού, που βρίσκεται στον έλεγχο των δυνάμεων των στασιαστών, οι οποίοι έχουν περιοριστεί στις νοτιοανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος έχει συντριβεί, αν και θεωρείται απίθανο να έγινε στόχος των κυβερνητικών στρατευμάτων του Προέδρου Λορέν Καμπιλά, καθώς η επίμαχη περιοχή δεν είναι στον έλεγχό τους.

Ο ηγέτης των Πρασίνων περικυκλωμένος από τους δημοσιογράφους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ