Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλαιστινιακό "ναι" στην αμερικανο - ισραηλινή πρόταση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μετά την ολιγόωρη χτεσινή συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 13% της Δυτικής Οχθης. Οπως έγινε γνωστό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή μέσα στις επόμενες μέρες για να διαπραγματευτεί με τους δύο ηγέτες τους όρους της συμφωνίας, που αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Οκτώβρη.

Ο Γιασέρ Αραφάτ αποδέχτηκε την πρόταση για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 13% της Δυτικής Οχθης, με την προϋπόθεση ότι το 3% θα χρησιμοποιηθεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο κοινότητες και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ισραηλινού στρατού. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στην οποία παραβρέθησαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο σύμβουλος του Προέδρου σε εθνικά θέματα Σάντι Μπέργκερ.

Από την άλλη πλευρά, δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, που υπογράμμισε ότι ο Μπιλ Κλίντον προτίθεται να συμμετάσχει και στις κρίσιμες συνομιλίες του Οκτώβρη, κατά τις οποίες θα υπογραφεί η οριστική συμφωνία αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κλίντον - Αραφάτ κυριάρχησε το ισραηλινό αίτημα για ασφάλεια, το οποίο ο Μάικ Μακ Κέρι χαρακτήρισε "απολύτως δικαιολογημένο". Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέφυγαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες και μόνο ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωσε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ δεσμεύτηκε "να κάνει ό,τι είναι δυνατόν" για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.

Αναχωρώντας για το Ισραήλ, χτες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο αργά το βράδυ της Δευτέρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του και τόνισε ότι "προτίθεται να προχωρήσει στην ειρηνευτική διαδικασία αρκεί να παταχτεί η ισλαμιστική τρομοκρατία". Παρά τις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την ομιλία του Γιασέρ Αραφάτ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Παλαιστίνιος ηγέτης χρησιμοποίησε, σαφώς, χαμηλότερους τόνους από ό,τι αναμενόταν και αρκέστηκε να τονίσει ότι σε περίπτωση που "η ειρηνευτική διαδικασία δεν οδηγήσει σε ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τότε αυτό θα ανακηρυχτεί μονομερώς από την Παλαιστινιακή Αρχή".

Ανεξιχνίαστη έκρηξη

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, χτες το πρωί, στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής Μπεϊτούνια, προαστίου της Ραμάλα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν δύο άλλοι. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Αστυνομία, τα θύματα της έκρηξης είναι γνωστά μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης "Χαμάς". Εντούτοις, δε διευκρινίστηκαν οι συνθήκες της έκρηξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ