Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαπραγματεύσεις Σέρβων και Ομάδας Επαφής

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Νέες πιέσεις προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άσκησαν στη συνάντηση μαζί του προχτές το βράδυ, αλλά και χτες οι πρεσβευτές στο Βελιγράδι των χωρών - μελών της "Ομάδας Επαφής" για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Του "υπογράμμισαν", όπως ανέφερε ανακοινωθέν της γαλλικής πρεσβείας, τη "σημασία που αποδίδουν οι κυβερνήσεις τους στην εφαρμογή της αποφάσεως 1199" του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη λήξη των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι πρεσβευτές Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και ΗΠΑ επανέφεραν την απειλή για "συμπληρωματικά μέτρα" κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην περίπτωση που δεν τερματιστεί η βία στην αλβανόφωνη επαρχία, που "θα πρέπει να εφαρμοστεί καθ' ολοκληρίαν": "Η σοβαρότητα και η ταχύτητα με την οποία οι δύο πλευρές (Σέρβοι και Αλβανοί) θα συμμορφωθούν προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση θα αποτελέσουν μία δοκιμή".

Η Ομάδα Επαφής "υποστηρίζει" τη διαπραγματευτική διαδικασία που ξεκίνησε με διαμεσολαβητή τον Αμερικανό Κρίστοφερ Χιλ, η οποία "θα συνεχιστεί με τη συνεργασία της ΕΕ και της Ρωσίας".

Ο "ΓΓ του ΟΗΕ θα συντάξει μία αναφορά σχετικά με το εάν τηρήθηκαν οι όροι της απόφασης", ανέφερε η Γαλλική Πρεσβεία.

Η σερβική πλευρά φάνηκε να τηρεί την απόφαση "παύσης των εχθροπραξιών". Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού και της σερβικής αστυνομίας άρχισαν να αποσύρονται σήμερα στα στρατόπεδά τους σε πολλές πόλεις του Κοσσυφοπεδίου. Η κίνηση σημειώθηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Σέρβου πρωθυπουργού Μίρκο Μαριάνοβιτς για τον τερματισμό των "αντιτρομοκρατικών ενεργειών" των κυβερνητικών δυνάμεων και της επιστροφής τους στα στρατόπεδά τους. Ωστόσο, η "Δημοκρατική Ενωση" του Κοσσυφοπεδίου, το κόμμα δηλαδή του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έκανε λόγο για "νέες μάχες" στην επαρχία και συνεχιζόμενες επιδρομές των σερβικών δυνάμεων στις περιοχές νότια της πρωτεύουσας, Πρίστινα. Ενώ ο Φέχμι Αγκάνι, βοηθός του Ρουγκόβα, δήλωσε ότι οι Κοσσοβάροι δε θα συμμετάσχουν στην "κυβέρνηση" που όρισε το Βελιγράδι, λόγω της "βίας που συνεχίζεται", αλλά κι επειδή "αποτελεί όργανο των Σέρβων" ακραιφνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ