Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετεκλογική σεναριολογία

ΒΟΝΝΗ.-

Περίμεναν ολόκληρα 16 χρόνια για να έχουν τη δυνατότητα να χαράζουν οι "ίδιοι" το κυβερνητικό έργο. Εύλογη λοιπόν η σπουδή τους να αναλάβουν τα ηνία της χώρας. Αλλά...

...Αλλά το θέμα ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πρασίνους εξακολουθεί να προβληματίζει τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές εξακολουθούν να προειδοποιούν, δεδομένων των διαφορών των δύο κομμάτων, κυρίως σε εσωτερικά θέματα, ότι πρόκειται για έναν επισφαλή συνασπισμό. Μάλλον αυτό είναι που οδήγησε και τον Σρέντερ να μην αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Σρέντερ διευκρίνισε ότι οι πιθανότητες συγκρότησης ενός συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με τους αντιπάλους Χριστιανοδημοκράτες, του απερχομένου καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, είναι "μικρές" και εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Χριστιανοδημοκράτες έσπευσαν να αποκλείσουν μια τέτοια πιθανότητα ήδη από χτες το βράδυ.

Καμία πιθανότητα επί της ουσίας δεν έχει αποκλειστεί, ούτε ένας πιθανός συνασπισμός με το "Φιλελεύθερο Κόμμα" του Κλάους Κίνκελ,όμως ο πιο εφικτός στόχος είναι οι Πράσινοι και γι' αυτό το λόγο ανακοινώθηκε η έναρξη των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων συνεχίζονται. Ενώ την Παρασκευή είναι η επίσημη πρώτη για τις συνομιλίες και την κατάληξη σε μία συμφωνία. Αν ευοδωθεί θα είναι και η πρώτη φορά που ένα "απροσδιόριστο" οικολογικό κόμμα θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ολα όμως θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους - να επιτευχθεί η συμφωνία και να καταρτιστεί το υπουργικό συμβούλιο - μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει τα γερμανικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με πηγές των Σοσιαλδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προγραμματίζει να ορκιστεί τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του, αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, μέχρι τις 22 Οκτώβρη, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να παραστεί ως αρχηγός του γερμανικού κράτους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία στις 24 και 25 Οκτώβρη.

Τα πρώτα μέτρα για την οικονομία

Κύριο "μέλημα" των Σοσιαλδημοκρατών, όπως τόνιζαν και προεκλογικά, είναι η πορεία της οικονομίας με σημεία αιχμής, το φορολογικό και την ανεργία, δύο θέματα που ταλανίζουν τη γερμανική κοινωνία και αποτέλεσαν το "κλειδί" αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Οσο για το πρώτο, ήδη υπάρχουν κάποιες σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που τις εκδήλωσαν χτες. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Οσκαρ Λαφοντέν - που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών - σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σααρμπρούκερ Τσάιτουνγκ", τόνισε ότι αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία θα παρουσιαστεί σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων ακόμα και μέσα στο 1999, λέγοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 2.500 μάρκα το χρόνο τα φορολογικά βάρη κάθε γερμανικής οικογενείας κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον Λαφοντέν, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να κλείσει η ψαλίδα στην κατανομή των φορολογικών βαρών και αυτό θα σημάνει την αύξηση της φορολογίας για ορισμένα στρώματα. Πάντως για το θέμα της ανεργίας αν και οι Σοσιαλδημοκράτες συνεχώς κάνουν λόγο για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί "στη ρίζα" του το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς θα το πράξουν και αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσουν. Παρά λοιπόν τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις στελέχη της κυβέρνησης σπεύδουν πλέον να τονίσουν ότι το πρόβλημα της ανεργίας... θα επιδεινωθεί τους προσεχείς μήνες προτού λυθεί!

Σύμφωνα με τον Βάλτερ Ρίστερ,ηγετικό στέλεχος του Συνδικάτου των Μεταλλεργατών, που φέρεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, καθώς θα λήξουν οι ισχύουσες συμβάσεις εργασίας "θα παρατηρηθεί και μία νέα αύξηση του αριθμού των ανέργων". Οσο για το λόγο, κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση Κολ ότι ευθύνεται για την ανεργία και τα προσωρινά μέτρα έδειξαν απλά μία πλασματική μείωσή της το τελευταίο τρίμηνο.

Η ανεργία, που είναι πραγματική γάγγραινα για τη γερμανική κοινωνία και επισήμως ξεπερνά το 11% του ενεργά παραγωγικού πληθυσμού, δεν μπορεί να λυθεί ως "διά μαγείας" με ημίμετρα ή αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις... Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς - Ολαφ Χένκελ σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου: "Υπάρχουν υποσχέσεις που δίνονται σε προεκλογικές καμπάνιες και μετά έρχεται η πραγματικότητα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκυβέρνηση ...«σκότους» και «φωτός» (2005-12-31 00:00:00.0)
Ασάφειες και ανταγωνισμοί (1999-03-16 00:00:00.0)
Κλείνει η αυλαία της πιο αμφίρροπης μάχης (1998-09-26 00:00:00.0)
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συγκυβέρνηση (1998-09-24 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία (1998-09-23 00:00:00.0)
Προεκλογικοί υπολογισμοί και συσχετισμοί (1998-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ