Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην τελική ευθεία

ΒΟΝΝΗ.-

Τέσσερις και μία έμειναν μέχρι την Κυριακή των εκλογών, που η έκβασή τους θα κρίνει, όχι μόνο τον πολιτικό χάρτη της χώρας, αλλά πολλές εξελίξεις στην Ευρώπη και την υπόλοιπη υφήλιο.

Οποιαδήποτε προγνωστικά για το νικητή αυτών των εκλογών είναι παρακινδυνευμένα, μια και οι σφυγμομετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνουν μόνο τρεις ποσοστιαίες μονάδες να χωρίζουν τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ από τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ και αυτές οι δημοσκοπήσεις έχουν περιθώριο λάθους 3%! Οσο για νικηφόρα προέλαση ή και σάρωμα του Σρέντερ προς την καγκελαρία, αυτό είναι μάλλον αδύνατον.

Το γνωρίζει και ο ίδιος ο Σρέντερ, που έσπευσε να διαβεβαιώσει χτες ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να σχηματίσει συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν αυτοί έρθουν πρώτοι στις εκλογές της Κυριακής.

"Η αρχή ότι τα δημοκρατικά κόμματα είναι ικανά να συνασπίζονται ισχύει χωρίς προϋποθέσεις", υπογράμμισε ο Σρέντερ σε συνέντευξή του προς το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο, ο Σρέντερ θα παραιτηθεί από τις εθνικές ευθύνες του για να αφιερωθεί στο ρόλο του αρχηγού της περιφερειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξωνίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ανακοινώσει πως θα γίνει "καγκελάριος ή τίποτε". "Δεν προτίθεμαι να αναθεωρήσω τη δήλωση αυτή", δήλωσε χτες ο Γκ. Σρέντερ.

Πάντως, ο Γκ. Σρέντερ αρνήθηκε την ιδέα ενός συνασπισμού με τους Πράσινους μετεκλογικά, στην περίπτωση που ο συνασπισμός αυτός δε θα συγκεντρώνει παρά μια μικρή πλειοψηφία. "Εχουμε ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση με μια σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο", δήλωσε αρνούμενος να αποσαφηνίσει από πόσες ψήφους και πέρα θεωρεί την πλειοψηφία "σταθερή".

Παρά, όμως, τη μακρά προεκλογική περίοδο και την αμφίρροπη μάχη, οι δύο υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία "βαρύγδουπων δηλώσεων" και ρητορικής επίδειξης, χωρίς, όμως, κανείς εκ των δύο να αγγίξει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική κοινωνία, η οποία εύλογα έχει χαρακτηριστεί "η κοινωνία των ανέργων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ