Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μια αναγνώριση...

Στο Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 1998

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. -

Στο Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία (HRFT) απένειμε χτες το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 1998 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και η Σύνοδος Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μιλώντας στην τελετή απονομής, ο πρόεδρός της Γιαβούζ Ενέν αναφέρθηκε στο ιστορικό τού αγώνα της οργάνωσης:

"Η HRFT ιδρύθηκε το 1990 σε συνθήκες κόλασης, που προέκυψαν μετά το πραξικόπημα του 1980. Αρχίσαμε έναν οργανωμένο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, μαζί με τις οικογένειες εκείνων που δολοφονήθηκαν δίχως δίκη, όσων σκοτώθηκαν ή έμειναν ανάπηροι από βασανιστήρια, εξαφανισμένων μετά από συλλήψεις, και ειδικά με τις μητέρες. Γνωρίζαμε πως η καταπίεση, οι δολοφονίες και η βία μάς περίμεναν. Και τα αντιμετωπίσαμε. Δεκατέσσερα μέλη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) έχουν δολοφονηθεί από αγνώστους. Ο Ακίν Μπιρντάλ, πρόεδρος της IHD, έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας στο γραφείο του στην Αγκυρα, τον Μάη. Παραρτήματα της οργάνωσής μας απαγορεύτηκαν και κλείστηκαν από τις αρχές, συρθήκαμε και ακόμα συρόμαστε σε πολλές δίκες. Δεχόμαστε το βραβείο εκ μέρους όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέραμε.

Αντισταθήκαμε στην αδικία και τις πιέσεις με το μυαλό μας, με την αγάπη για τον άνθρωπο, την τιμή και το κουράγιο για πολλά χρόνια. Δε φανταζόμασταν ότι θα σας συναντούσαμε σε μια τέτοια ευρωπαϊκή συγκέντρωση. Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπίπτει με την 50ή Επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και θα αποτελέσει σημαντική υποστήριξη για τον αγώνα αυτοθυσίας, στον οποίο αφιερωθήκαμε ως σήμερα. Θέλω να πω ενώπιόν σας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία και τη βελτίωση των συνθηκών με το προσωπικό και τους εθελοντές μας, αλλά και τη διεθνή αλληλεγγύη".

Μιλώντας προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ενέν σημείωσε ακόμη πως "(... ) οι δολοφονίες, η καταστροφή και ο πόνος από τους δύο μεγάλους πολέμους του αιώνα μας έχουν δυστυχώς ξεχαστεί εδώ και καιρό. Ακόμα και στην Ευρώπη, πόλεμοι συνεχίζουν να αποδεικνύουν τις συνέπειες του μίσους και της εκδικητικής μανίας. Αναρωτιέται κανείς πού θα βρει αίμα και δάκρυα μετά τη Σρεμπρένιτσα, το Βούκοβαρ, το Κόσσοβο και τη Ρουάντα (... )".

Και ο Γιαβούζ Ενέν κατέληξε:

"Τελειώνοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευχή μου για ειρηνική λύση του κουρδικού προβλήματος, που αποτελεί την πηγή πολλών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλών αντι-δημοκρατικών νομοθετημάτων στην Τουρκία. Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι σε πολλές περιοχές της Ευρώπης οφείλεται να τερματιστούν και να μην ξαναρχίσουν.

Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.

Δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία και πρόνοια για όλους.

Μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ