Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνεχίζει να πιέζει ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Με τη διαδικασία σύλληψής του για την "απόπειρα πραξικοπήματος", που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε, να έχει "παγώσει" κατόπιν των σχετικών παραινέσεων της διεθνούς κοινότητας, ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, και οι συν αυτώ φαίνεται πως εκμεταλλεύονται το "νεκρό χρόνο" για να πιέσουν την κυβέρνηση του Φάτος Νάνο.

Οι δύο κύριες κατευθύνσεις είναι η δράση ενόπλων και η αντικυβερνητική ρητορική, στην οποία το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην Προέδρου προσπαθεί να συσπειρώσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πολιτικού φάσματος μπορεί.

Πολιτική βία

Στα Τίρανα, προχτές αργά το βράδυ, αυτοσχέδια βόμβα εκτοξεύτηκεεναντίον του σπιτιού του Βασίλ Μέλο, προέδρου του κόμματος της Ελληνικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υπό τον πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο. Από την έκρηξη υπέστη ζημιές το σπίτι του Μέλο, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς.

"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι επρόκειτο για απόπειρα σε βάρος μου, επειδή ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός δεν μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που έκανε και εάν κάποιος ήθελε κάτι τέτοιο θα είχε πολύ περισσότερες ευκαιρίες", δήλωσε ο Μέλο. Αλβανικές εφημερίδες συνέδεσαν την έκρηξη με την "ανθελληνική ρητορεία" του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα.Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής στην Αλβανία έλεγαν ότι η ελληνική κυβέρνηση "υποστηρίζει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φάτος Νάνο".

Την Κυριακή είχε σημειωθεί επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον του σπιτιού εισαγγελέα, που διενεργεί έρευνες για τις ταραχές που σημειώθηκαν στην Αλβανία τα δύο τελευταία χρόνια, και εισαγγελείς κατηγόρησαν για την επίθεση τον Σαλί Μπερίσα.

Πίσω από τον Μπερίσα συντάχθηκαν, χτες, όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκατέσσερα πολιτικά κόμματα της Δεξιάς στην Αλβανία. Σχημάτισαν μία "Ενωση κατά της δικτατορίας", με στόχο τον εξαναγκασμό του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο, σε παραίτηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή τους. Η Ενωση δηλώνει αποφασισμένη να "οργανώσει ειρηνικές διαδηλώσεις μέχρι την παραίτηση του Φάτος Νάνο".

Ο εκπρόσωπος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Τεοντόρ Λάτσο, είπε πως "πρόκειται για το πιο πλατύ μέτωπο που οργανώθηκε ποτέ κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης συνασπισμού του Φάτος Νάνο".

Ο Λάτσο και άλλοι τρεις βουλευτές της Δεξιάς, ακολουθώντας το παράδειγμα των 25 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν στο εξής τις εργασίες της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.

Η έκκληση, το περασμένο Σάββατο, από την αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη προς την αντιπολίτευση, να επιστρέψει στη Βουλή, φαίνεται πως δεν εισακούεται.

"Η θέση της αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε στους δρόμους, ούτε στη φυλακή, αλλά στη Βουλή", είχε πει ο προεδρεύων του Οργανισμού, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ.

"Παρενέργειες" της κρίσης

Στα "αρνητικά" νέα από την Αλβανία προστέθηκε, χτες, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η λεηλασία δύο αποθηκών των Ηνωμένων Εθνών, που περιείχαν διάφορα υλικά, "αξίας εκατομμυρίων δολαρίων", όπως δήλωσε ο Τζιμ Ουόραλ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα Τίρανα.

Οι αποθήκες, μία στα Τίρανα κι άλλη μία στο Μπαϊράμ Τσουρί, περιείχαν ράντζα, τέντες, κουβέρτες, είδη καθαριότητας, υλικά κατασκευών και άλλα αγαθά, σύμφωνα με τον ίδιο. Τοπικές οργανώσεις, όπως ο Αλβανικός Ερυθρός Σταυρός και η Ισλαμική Κοινωνία, υπέστησαν επίσης λεηλασίες, κατά τον ίδιο,Οι ταραχές που έλαβαν χώρα στα Τίρανα μετά τη δολοφονία του Αζέμ Χαϊνταρί, αλλά και πιο πρόσφατα, όπως είπε ο Ουόραλ, παρείχαν "κάλυψη σε συμμορίες" που εισέβαλαν και καταλήστευσαν αποθήκες διεθνών και τοπικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ