Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε χτες διάταγμα, εγκρίνοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Δεν ανακοινώθηκε, όμως, ολόκληρη η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση έχει δύο Α αντιπροέδρους και τέσσερις αντιπροέδρους. Μεταξύ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης είναι και η πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα 49χρονη Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία θα είναι αρμόδια για κοινωνικές υποθέσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν με το διάταγμά του δημιούργησε νέα υπουργεία: Το υπουργείο Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής και Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, το υπουργείο Εθνικής Πολιτικής, το υπουργείο Περιφερειακής Πολιτικής, το υπουργείο για Υποθέσεις της ΚΑΚ και το υπουργείο Εμπορίου. Μια σειρά από παλιά υπουργεία καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους μεταβιβάζονται σε νέες Διευθύνσεις. Επίσης, με άλλο Προεδρικό Διάταγμα, ο Γιέλτσιν συμφώνησε με τις προτάσεις του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ και του προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γεγκόρ Στρόγεφ για την ισότιμη συμμετοχή στη δραστηριότητα της κυβέρνησης των προέδρων των Δημοκρατιών, κυβερνητών περιφερειών και περιοχών κατά τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Γκεράστσενκο και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Γιούρι Οσίποφ θα συμμετάσχουν στο προεδρείο της κυβέρνησης.

Μια θλιβερή επέτειος

Πριν από 5 χρόνια, στις 20 Σεπτέμβρη 1993, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε το διάταγμα 1400, με το οποίο κατάργησε το Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών και το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και το Σοβιετικό Σύνταγμα, πραγματοποιώντας στην ουσία πραξικόπημα. Την ίδια μέρα για την προάσπιση του συνταγματικού συστήματος κινητοποιήθηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και πατριώτες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικό το εν λόγω διάταγμα και το 10ο Εκτακτο Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθαίρεσε τον Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Ο Γιέλτσιν, όμως, αγνόησε τα πάντα και προσέφυγε στη βία. Το Σπίτι των Σοβιέτ, μαζί με τους υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας, περικυκλώθηκε και αποκλείστηκε. Η αντιπαράθεση έληξε στις 3 Οκτώβρη με το βομβαρδισμό, με εντολή του Γιέλτσιν, από άρματα μάχης του νόμιμα εκλεγμένου από το λαό Κοινοβουλίου και των άμαχων πολιτών που διαμαρτύρονταν για τις πραξικοπηματικές ενέργειες του Γιέλτσιν. Πολλοί υπερασπιστές του Συντάγματος και του νόμου σκοτώθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό του Οστάνκινο και στο Σπίτι των Σοβιέτ...

Το βράδυ στις 21 Σεπτέμβρη 1998 η Ενωση Αξιωματικών και το Εθνικό Μπολσεβίκικο Κόμμα πραγματοποίησαν πορεία από τη στάση του μετρό "Μπαρικάντναγια" μέχρι το σταυρό που έχει τοποθετηθεί στον τόπο εκτέλεσης των υπερασπιστών της συνταγματικής νομιμότητας κοντά στο Σπίτι των Σοβιέτ, τώρα έδρα της ρωσικής κυβέρνησης. Εκεί έγινε η συγκέντρωση μνήμης. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Στανισλάβ Τέρεχοφ δήλωσε ότι "οι άνθρωποι, που πραγματοποίησαν πριν από 5 χρόνια το πραξικόπημα, που ευθύνονται για την κατάσταση στη χώρα και για τις συνέπειες αυτού του πραξικοπήματος, πρέπει να φέρουν την ευθύνη - ποινική, ηθική και πολιτική. Πριν απ' όλους ο Γιέλτσιν, ο πρώην υπουργός Αμυνας Γκρατσόφ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γέριν και άλλοι πραξικοπηματίες".

Η μεγαλύτερη πτώση

Η οικονομική και πολιτική κρίση στη Ρωσία πλήττει βαριά την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Επιτροπής της Ρωσίας, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής έφτασε στο 11,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 1997. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής μετά το Νοέμβρη του 1994. Ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε μέσα σε 8 μήνες κατά 2,6% έναντι του επιπέδου της αντίστοιχης περιόδου του 1997, ενώ η παραγωγή αγροτικών προϊόντων έπεσε φέτος τον Αύγουστο σε σύγκριση την ίδια περίοδο πέρσι κατά 22,9%. Τέτοια πτώση στην αγροτική οικονομία δεν έχει σημειωθεί από τις αρχές του 1993. Λόγω της αύξησης των τιμών κατά 12 ρούβλια, το μέσο κατώτερο όριο διαβίωσης ήταν τον Αύγουστο 450 ρούβλια. Επομένως, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία, 38.800.000 άτομα ή το 22,3% του πληθυσμού (κατά 2,2 φορές περισσότεροι από πέρσι) έχουν έσοδα κάτω από το κατώτερο όριο διαβίωσης. Από την άλλη μεριά, όμως, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 2% περίπου σε σύγκριση με τον Ιούλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν ξεχνούμε, δε συγχωρούμε» (2011-10-05 00:00:00.0)
Το «Σχέδιο του Πούτιν» είναι σχέδιο ενίσχυσης της εξουσίας της αστικής τάξης (2008-03-02 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις μνήμης για τα αιματηρά γεγονότα της Μόσχας (2003-10-04 00:00:00.0)
Οι πολιτικές εξελίξεις της περασμένης χρονιάς (2000-02-06 00:00:00.0)
Επιδίωξη διατήρησης του αντιλαϊκού συστήματος (2000-01-04 00:00:00.0)
Βαθιά οικονομική κρίση (1998-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ