Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ: 3-4 ΟΚΤΩΒΡΗ 1993
«Δεν ξεχνούμε, δε συγχωρούμε»

Στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι διήμερες πολιτικές εκδηλώσεις μνήμης, για τα θύματα των αιματηρών συγκρούσεων της Μόσχας τον Οκτώβρη του 1993. Να θυμίσουμε πως εκείνα τα γεγονότα ξεκίνησαν στις 21/9/1993 με το προεδρικό διάταγμα 1400 του «δημοκράτη» Γιέλτσιν, που ουσιαστικά καταργούσε το Ανώτατο Σοβιέτ (ΑΣ), δηλαδή το Κοινοβούλιο της Ρωσίας, και κορυφώθηκαν με τη χρησιμοποίηση των τανκς και τον κανονιοβολισμό του Κοινοβουλίου στις 4 Οκτώβρη 1993. Με ιδιαίτερη βαρβαρότητα και χρησιμοποιώντας κάθε είδους όπλα, οι δυνάμεις του Γιέλτσιν σφυροκόπησαν το κτίριο του ΑΣ, που τυλίχτηκε στις φλόγες. Η αντίσταση των ένοπλων ομάδων των υποστηρικτών του ΑΣ κράτησε 10 ώρες. Επίσημα, οι νεκροί αυτών των γεγονότων ήταν 147, οι τραυματίες 600 και άλλοι τόσοι οι συλληφθέντες.

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κάτω από το σύνθημα «Δεν ξεχνούμε, δεν συγχωρούμε».

Σε δήλωσή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημειώνει πως «ως τα σήμερα ακούγεται η ηχώ των κανονιών των τανκ, που βομβάρδισαν το Ανώτατο Σοβιέτ» και προσθέτει «εκείνος ο βομβαρδισμός ολοκληρώθηκε με την καταστροφή της βιομηχανίας, τους δύο πολέμους στην Τσετσενία, που στοίχισαν τη ζωή σε 120 χιλιάδες ανθρώπους, τη ναρκω-εξάρτηση, που αφαιρεί κάθε χρόνο τη ζωή περίπου 100 χιλιάδων νέων ανθρώπων, και τη νόθα βότκα, που αφαιρεί ετησίως τη ζωή 40 χιλιάδων ανθρώπων».

Από τη μεριά της η εφημερίδα «Εργαζόμενη Ρωσία», του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) σημειώνει: «Γενικεύοντας τα συμπεράσματα του Οκτώβρη του 1993, μπορούμε να πούμε πως στον αγώνα για την αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας θα πάμε από άλλο δρόμο. Από το δρόμο της διεξόδου της συμμετοχής στον αγώνα εκατομμυρίων εργαζομένων. Μόνο αυτοί μπορούν να σταματήσουν τη νομιμοποίηση και ισχυροποίηση της εξουσίας των αστών».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ