Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δεν παραιτείται ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Κύπρο, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του προέδρου της μονομελούς Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, αναφορικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κοντέινερ με πυρομαχικά, που είχαν προορισμό τη Συρία με αποστολέα το Ιράν και κατασχέθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα του Π. Πολυβίου, το οποίο γεννά σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη σκοπιμότητα του συμπεράσματός του, αποδίδει κατηγορηματικά την κύρια ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δίνοντας έναυσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την άμεση παραίτησή του και πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ τη στήριξη στο πρόσωπό του εξέφρασε και το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη συνεδρίασή του προχτές.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης του Δ. Χριστόφια από την προεδρία ξεκίνησαν ήδη με ενορχηστρωτή το ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης απαίτησε εκ νέου από τον Δ. Χριστόφια να παραιτηθεί ή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, και έθεσε ζήτημα μη «νομιμοποίησης του προέδρου ως διαπραγματευτή στο Κυπριακό».

Και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ (που από τον Αύγουστο απέσυραν την στήριξή τους στον Δ. Χριστόφια) απαιτούν παραίτηση του Κύπριου προέδρου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε όλες αυτές τις κινήσεις «πολιτικό πραξικόπημα». Σε ανακοίνωση του ΠΓ του ΑΚΕΛ, καλεί το λαό «να παραμείνει ενωμένος και συσπειρωμένος γύρω από τους κοινούς και συλλογικούς μας στόχους, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα προχωρήσει μπροστά. Τον καλούμε να αφήσει πίσω του τα κηρύγματα μίσους, φανατισμού, πόλωσης και διχόνοιας και «να ανοίξει δρόμο για την επανένωση και ευημερία της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ