Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιθέσεις αστυνομίας κατά διαδηλωτών στις πλατείες

Τρικυμία προκαλεί στην κυβέρνηση το πόρισμα της επιτροπής Τράτζτενμπεργκ που προτείνει αύξηση κοινωνικών δαπανών και μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, οι δημοτικές αρχές του Τελ Αβίβ προχώρησαν, χθες τα ξημερώματα, στην απομάκρυνση των σκηνών που είχαν στηθεί, εδώ και τρεις μήνες, σε διάφορες μεγάλες πλατείες της πόλης στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για το υψηλό κόστος ζωής με αιχμή του δόρατος τα ενοίκια, την εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλιση. Οι επιχειρήσεις έγιναν χωρίς να προκληθούν επεισόδια με εξαίρεση τις συλλήψεις δύο διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρίες των Ισραηλινών πολιτών άρχισαν τον Ιούλιο και κορυφώθηκαν στις 3 Σεπτέμβρη όταν περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί κατέκλυσαν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων ζητώντας «κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή του πλούτου». Η διαμαρτυρία καταγράφηκε ως η μαζικότερη στην ιστορία του Ισραήλ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα ορίζοντας «επιτροπή» για να διερευνήσει τρόπους μείωσης του κόστους ζωής.

Μόλις πριν λίγα 24ωρα, η 22μελής επιτροπή Τράτζτενμπεργκ παρέδωσε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου το πόρισμά της, το οποίο προβλέπει μάλλον τα αυτονόητα: ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και αύξηση των βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών αλλά και των σχολείων έτσι ώστε να καλύπτονται οι πληθυσμιακές ανάγκες, ενίσχυση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιες επενδύσεις και κίνητρα για την κατασκευή τουλάχιστον 200.000 νέων κατοικιών, των οποίων την αγορά το κράτος θα επιδοτήσει κ.ο.κ. Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει πεντάχρονο πλάνο για την υλοποίηση των στόχων αυτών και εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα είναι της τάξης των 30 δισ. σέκελ, τα οποία προτείνει να εξοικονομηθούν από περιστολή των υπέρογκων αμυντικών δαπανών και από μείωση άλλων βοηθημάτων, όπως των προγραμμάτων για τους θρησκευόμενους Εβραίους αλλά και επανεξέταση του ποσού που χορηγείται για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις εκπροσώπων των διαδηλωτών δεν ήταν ενθουσιώδεις, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «άτολμες» προτάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις τεράστιες ανάγκες. Αρνητικότατα αντέδρασαν στην προοπτική περικοπής αμυντικών δαπανών αλλά και προνομίων των φανατικά θρησκευόμενων Εβραίων, όμως, και αρκετοί από τους κυβερνητικούς εταίρους του Νετανιάχου, όπως ο ακροδεξιός Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ή το θρησκευτικό κόμμα «Σας», με αποτέλεσμα το πόρισμα να μην έχει ακόμη συζητηθεί έστω στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ