Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Δεκάδες άμαχοι νεκροί από βομβιστική επίθεση ισλαμιστών

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέο αιματοκύλισμα αμάχων προκάλεσαν χτες το πρωί ισλαμιστές βομβιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, πυροδοτώντας ένα φορτηγό 10 τόνων γεμάτο εκρηκτικά έξω από κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενούσε το υπουργείο Παιδείας και άλλα τρία υπουργεία. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον 70 νεκροί - οι περισσότεροι μαθητές λυκείου που μαζί με τους γονείς τους περίμεναν τα αποτελέσματα υποτροφιών για σπουδές στο εξωτερικό! - και πάνω από 50 τραυματίες, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση.

Οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» έσπευσαν να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενοι ότι οι «Μουτζαχεντίν μαχητές» τους «μπήκαν σε ένα μέρος όπου μένουν υπουργοί και ξένοι στρατιώτες» από την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης (AMISOM). Ομως, τα θύματα της επίθεσής τους, που θεωρείται μία από τις πιο αιματηρές αφότου ανέλαβαν ένοπλη δράση την τελευταία πενταετία, δεν ήταν ούτε υπουργοί, ούτε στρατιώτες, αλλά μαθητές λυκείου, φοιτητές, γονείς και διερχόμενοι περαστικοί... Η προηγούμενη, εξίσου αιματηρή, επίθεση ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» έγινε τον Ιούλη του 2010 στην Ουγκάντα (χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αποστολή της AMISOM) με αποτέλεσμα 76 νεκρούς...

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στη Σομαλία, σημειώνοντας ότι επιδεινώνει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ