Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Σε άθλια κατάσταση η Σύρτη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με αμείωτη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες στην περίμετρο της γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι, της Σύρτης, καθώς οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου εξαπολύουν επιθέσεις με στόχο την κατάληψή της διατεινόμενοι για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για την «τελική προσπάθεια». Το προηγούμενο διάστημα ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να μπει στην πόλη μεταφέροντας φάρμακα, τρόφιμα και νερό, ενώ την ίδια στιγμή κατά εκατοντάδες οι κάτοικοί της σχημάτιζαν ουρές για να την εγκαταλείψουν απεγνωσμένοι αφού, όπως κατήγγειλαν, βρίσκονταν υπό τα διαρκή πυρά των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών και των «μαχητών» του Συμβουλίου, μην μπορώντας ούτε καν να βγουν από τα σπίτια τους. Το ΝΑΤΟ επιμένει ότι τα πλήγματά του είναι «εξαιρετικά προσεκτικά», αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες που μιλούν για ωμές δολοφονίες αμάχων.

Υπολογίζεται ότι συνολικά από την έναρξη της πολιορκίας, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, έχουν φύγει τουλάχιστον 10.000 άμαχοι από τη Σύρτη, αρκετοί από τους οποίους έχουν στήσει καταυλισμό λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα. Χιλιάδες άλλοι, όμως, παραμένουν εντός της πόλης, της οποίας το κεντρικό νοσοκομείο, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, είναι γεμάτο με αβοήθητους τραυματίες και ασθενείς αλλά και πτώματα.

Αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού που μπήκε στην πόλη μίλησε για τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και τεράστιες διακοπές ηλεκτροδότησης. Επίσης, κατήγγειλε ότι ουσιαστικά υποχρεώθηκε να μην ολοκληρώσει την παράδοση της βοήθειας λόγω πιέσεων από «μαχητές» του Συμβουλίου, να βγάλει «ακόμη και διά της βίας» τον κόσμο εκτός πόλης και να παράσχει κατά προτεραιότητα βοήθεια μόνο στους υποστηρικτές του Συμβουλίου.

Ούτε το Συμβούλιο ούτε το ΝΑΤΟ σχολίασαν αυτές τις πληροφορίες. Επίσης, το ΝΑΤΟ διέψευσε ότι τη Δευτέρα αμέσως μετά την επανάληψη των μαχών καταρρίφθηκε ελικόπτερό του στη Σύρτη. Από την άλλη, δεν επιβεβαιώθηκαν οι νέοι ισχυρισμοί μαχητών του Συμβουλίου ότι εντός της Σύρτης βρίσκεται ο ένας γιος του Καντάφι, Μουτασίμ, και ότι στο Μπάνι Ουαλίντ βρίσκεται ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος διοικεί και τις επιχειρήσεις.

Κυβερνητικές «τριβές» και ανησυχίες

«Ανασχηματισμό» σε μια μη συσταθείσα κυβέρνηση ανακοίνωσε το Μεταβατικό Συμβούλιο, αλλάζοντας ορισμένους συμβούλους αλλά διατηρώντας τα ίδια πρόσωπα στις βασικές θέσεις των υποθέσεων Αμυνας και Εξωτερικών. Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, δήλωνε ότι μια πραγματική μεταβατική κυβέρνηση θα συσταθεί «μόλις απελευθερωθεί πλήρως η Λιβύη». Στους κόλπους των αντικαθεστωτικών μαίνονται σκληρές αντιπαραθέσεις για τη διανομή των θέσεων εξουσίας, με τις ισλαμιστικές δυνάμεις να πιέζουν για μεγαλύτερη επιρροή και απομάκρυνση προσώπων, όπως ο Τζιμπρίλ, που θεωρούνται «δυτικόφερτα».

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την απώλεια ενός σημαντικού φορτίου μεταφερόμενων πυραύλων εδάφους - αέρος, έχουν θορυβήσει το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν τους αντικαθεστωτικούς απέναντι στον Καντάφι. Ο γγ της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, παραδέχτηκε, σύμφωνα με το «Ντερ Σπίγκελ», ότι αγνοείται ένα φορτηγό με 10.000 τέτοιους πυραύλους από το οπλοστάσιο του Καντάφι και εκφράζονται φόβοι ότι «μπορεί να πέσουν ή ήδη βρίσκονται σε χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών», ενδεχόμενο που η CIA έχει επισημάνει επανειλημμένως. Ο Ράσμουσεν κάλεσε το Συμβούλιο «να ελέγξει άμεσα την κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ