Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Θέλει τους εργάτες «λάστιχο» η FIAT

Από τις διαδηλώσεις που έγιναν το φετινό Μάρτη, ενάντια στη διάλυση εργασιακών σχέσεων στη FIAT
Από τις διαδηλώσεις που έγιναν το φετινό Μάρτη, ενάντια στη διάλυση εργασιακών σχέσεων στη FIAT
ΡΩΜΗ.--

Αποχωρεί από την Ενωση Βιομηχάνων Ιταλίας «Confindustria» η αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat» από την 1η Γενάρη του 2012, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο διευθυντής της Σέρτζιο Μαρκιόνε, υποστηρίζοντας πως μόνο έτσι θα παραμείνει «ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο». Πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη απόφαση της εργοδοσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την οποία πλέον δε θα δεσμεύεται να τηρεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και «ελεύθερα» θα μπορεί να συνάπτει «επιχειρησιακές συμβάσεις» σε βάρος φυσικά των εργαζομένων. Αφορά τη μέθοδο «ξεχωριστών συμφωνιών» που η «Fiat» ήδη εφαρμόζει στις εγκαταστάσεις της στο Μιραφιόρι, Πομιλάνο και Γκρολιάσκο.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μαρκιόνε, η πρόεδρος της «Confindustria», Εμα Μαρτσεγκάλια, υποστήριξε πως «σέβεται την απόφαση αλλά δε συμμερίζεται τις αιτίες στις οποίες στηρίζεται, από τη στιγμή που οι συμφωνίες της "Confindustria" με τα συνδικάτα δεν αποδυναμώνουν τις κατά τόπους συμβάσεις που έχει υπογράψει η "Fiat"».

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του Γενάρη διεξήχθη ένα εκβιαστικό δημοψήφισμα στη βιομηχανική μονάδα της «Fiat» στο Μιραφιόρι, στο οποίο εγκρίθηκε η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη συμβολή των συμβιβασμένων συνδικάτων και των «αριστερών ανανεωτών» που για χρόνια έχουν αφοπλίσει το εργατικό κίνημα. Με το συγκεκριμένο δημοψήφισμα εγκρίθηκε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας, μειώθηκαν τα διαλείμματα στο ωράριο εργασίας, περικόπηκαν οι ημέρες αναρρωτικής άδειας και μειώθηκαν οι αποδοχές λόγω αναρρωτικής άδειας, ενώ παράλληλα απαγορεύονται οι απεργίες ως τρόπου διαπραγμάτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ