Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εν μέσω πιέσεων συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε ψηφοφορία επρόκειτο να τεθεί, αργά χτες βράδυ τελικά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο ψηφίσματος των Γαλλίας, Βρετανίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας, που ζητά άμεσο τερματισμό «των παραβιάσεων κάθε είδους δικαιωμάτων στη Συρία καθώς και της καταστολής». Οι τέσσερις εμπνευστές του σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, απάλειψαν από το περιεχόμενό του τη νύξη περί «επιβολής νέων κυρώσεων» και περί «συνεπειών», προκειμένου να εκμαιεύσουν την υποστήριξη, καταρχάς, των Ρωσίας και Κίνας, που ως μόνιμα μέλη έχουν και δικαίωμα βέτο.

Τελικά, μετά από περισσότερο από μία εβδομάδα, άκαρπων, όπως αποδείχτηκε, διαπραγματεύσεων, το σχέδιο προωθείται προς ψήφιση χωρίς να έχει διασφαλιστεί κάποιου είδους συναίνεση. Η Κίνα δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της. Η Μόσχα, διά του υφυπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, χαρακτήρισε το σχέδιο «απαράδεκτο», υποστηρίζοντας ότι «δεν περιέχει σαφή ρήτρα για δέσμευση μη ανάμειξης στα εσωτερικά της Συρίας υπό οποιαδήποτε μορφή». Δε διευκρίνισε, όμως, αν η Μόσχα απλώς θα καταψηφίσει ή θα θέσει βέτο.

Στο πλαίσιο των γενικότερων πιέσεων, νέα επίθεση κατά της συριακής ηγεσίας εξαπέλυσε, χτες, η γαλλική διπλωματία. Κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι διά μέσου των πρεσβειών της «παρενοχλεί και απειλεί» τους Σύρους αντικαθεστωτικούς που διαδηλώνουν στο εξωτερικό. Παράλληλα με τα διπλωματικά παζάρια και τις πιέσεις, σκληρές μάχες σημειώνονταν χτες στη βορειοδυτική περιοχή Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, μεταξύ στρατού και ενόπλων συμμοριών. Αναφέρονταν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, ενώ συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις σημειώνονταν και στην πόλη Ταλμπισέχ.

Ο Σύρος υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου, τέλος, ανακοίνωσε, χτες, ότι αίρεται η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων με δασμούς άνω του 5% γιατί εδώ και ένα μήνα που εφαρμόστηκε το μέτρο σε μια προσπάθεια διατήρησης των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, οι τιμές πολλών προϊόντων εκτοξεύτηκαν, προκαλώντας λαϊκή δυσφορία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαραθέσεις και συνέχιση διαπραγματεύσεων (2017-03-01 00:00:00.0)
Εντονο διπλωματικό προσκήνιο και παρασκήνιο (2012-02-08 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι ανταγωνισμοί (2012-02-02 00:00:00.0)
Προσφυγικοί καταυλισμοί στήνονται στην τουρκική μεθόριο (2011-06-09 00:00:00.0)
Απειλές, ελιγμοί και πιέσεις (2005-10-27 00:00:00.0)
Αμερικανική «κάλυψη» στην ισραηλινή επίθεση (2003-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ