Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαραθέσεις και συνέχιση διαπραγματεύσεων

Από τα παζάρια στην Γενεύη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ
Από τα παζάρια στην Γενεύη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ρωσία και Κίνα άσκησαν χτες βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε γαλλο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, που είχε τη στήριξη και των ΗΠΑ, για νέες κυρώσεις σε βάρος 21 Σύρων στρατιωτικών για «επιθέσεις με χημικά όπλα». Οι ρωσικές αντιρρήσεις διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το χαρακτήρισε «απαράδεκτο» γιατί υποσκάπτει την εμπιστοσύνη στην ειρηνευτική διαδικασία. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δεν θα υποστηρίξει «τις οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις» κατά της συριακής ηγεσίας, ενώ ο αναπληρωτής μόνιμος πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, είπε ότι «οι αποδείξεις Γάλλων και Βρετανών είναι ανεπαρκείς».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας, χτες, για έκτη μέρα, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με μεσολαβητή τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Βάση των διαπραγματεύσεων αποτέλεσε τετρασέλιδο έγγραφο του Ντε Μιστούρα με στόχο την εξεύρεση τρόπων για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, τη σύνταξη νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Οι δύο πλευρές δεν έδειξαν σημάδια σύγκλισης.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη, την περασμένη Πέμπτη, το τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία καθυστέρησε σκόπιμα να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή στην Υπατη Διαπραγματευτική Αντιπροσωπεία και μελών από τη συριακή αντιπολίτευση που στηρίζεται από τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Σχετικά «συγκαταβατικός» εμφανίστηκε ο νέος επικεφαλής της συριακής αντικαθεστωτικής αντιπροσωπείας, Νασρ Χαρίρι, που πραγματοποίησε συναντήσεις με Ρώσους διπλωμάτες εκφράζοντας την ελπίδα πως η Μόσχα «θα ασκήσει την επιρροή της στη συριακή κυβέρνηση για να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία». Ο Ντε Μιστούρα, από την πλευρά του, κάλεσε τις δύο πλευρές να σεβαστούν τη διαπραγματευτική διαδικασία, την εμπιστευτικότητα σε έγγραφα, συνομιλίες, επικοινωνίες και συναντήσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ενδοσυριακές έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη αναμένεται να συνεχιστούν το αργότερο έως το Σαββατοκύριακο.

Στα μέτωπα των συγκρούσεων, πάντως, οι βόμβες εξακολουθούν να πέφτουν κυρίως μεταξύ αντικαθεστωτικών οργανώσεων και τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα», που κατηγόρησαν τους πρώτους για ενδοτικότητα απέναντι στη συριακή κυβέρνηση.

Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, αρχηγός του πρώην «Μετώπου Νούσρα», που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στη Χομς το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς «είναι ένα μάθημα για τους ξεπεσμένους πολιτικούς στη Γενεύη και προηγουμένως στην Αστάνα».

Στοιχείο της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών είναι και η απονομή βραβείου Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, στο Χόλιγουντ, στη «Μη Κυβερνητική» Οργάνωση «Λευκά Κράνη», κατασκεύασμα μυστικών υπηρεσιών που συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές, και εμφανίζεται να σώζει θύματα βομβαρδισμών.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιχείρηση για ανακατάληψη της πόλης Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία (που ελέγχεται εδώ και καιρό από τους Κούρδους των δυνάμεων YPG), μόλις ολοκληρωθεί η ανακατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ. Πρόσθεσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα είναι έτοιμα και για επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα εφόσον επέλθει «κατανόηση» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ