Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεγαλώνουν πιέσεις και ψευτοδιλήμματα στο λαό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίζονται οι πιέσεις σε βάρος του κυπριακού λαού, ώστε να στρατευτεί πίσω από εχθρικά για τον ίδιο συμφέροντα, την ώρα που μεγαλώνει η ρευστότητα γύρω από τις συνομιλίες για το νέο σχέδιο διχοτόμησης του πολύπαθου νησιού.

Μετά την ακύρωση της τελευταίας συνάντησης του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος ηγέτης επρόκειτο χτες να στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί επέμεινε ότι θα επιστρέψει στις συνομιλίες «την επόμενη μέρα της διόρθωσης του λάθους της ελληνοκυπριακής πλευράς» (σ.σ. μιλώντας για την απόφαση της κυπριακής Βουλής σχετικά με τον εορτασμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος του 1950 για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα), ενώ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως οι δηλώσεις Ακιντζί δεν βοηθούν και πως δεν πρόκειται να παρέμβει κανένας στο έργο της κυπριακής Βουλής και πως οι εξελίξεις δείχνουν την αδυναμία της Αγκυρας να διαπραγματευτεί.

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, στο γόνιμο έδαφος του εθνικιστικού «κλίματος» που καλλιεργεί και η πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής. Ετσι, ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε πως «αν η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) θέλει ένωση (με την Ελλάδα) να μεταναστεύσει στην Αθήνα» και πρόσθεσε: «Οι Ελληνοκύπριοι να καταλάβουν καλά αυτό, ότι η Κύπρος είναι τουρκική, είναι πατρίδα των Τούρκων».

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο «ας δείξει τώρα ότι θέλει λύση, ας είναι τολμηρός... Εμείς, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, θα καθίσουμε με την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και θα λάβουμε απόφαση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ