Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα

ΡΩΜΗ.--

Στη δημιουργία χωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας προχώρησαν οι βουλευτές που τις προηγούμενες μέρες αποχώρησαν από το κυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα» (PD), χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται και για ίδρυση νέας πολιτικής δύναμης. Η νέα ομάδα φέρει τον τίτλο «Δημοκράτες και Προοδευτικοί» (DP) και αριθμεί 37 βουλευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανσα» (Ansa). Ως ηγετικές φυσιογνωμίες της νέας «κίνησης» εμφανίζονται ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «PD», Ρομπέρτο Σπεράντσα, και ο διοικητής της περιφέρειας της Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι, ενώ στην ομάδα που αποχώρησε από το PD ανήκει και ο πρώην ηγέτης του, Πιερλουίτζι Μπερζάνι, αλλά και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Μάσιμο ντ' Αλέμα.

Πρόεδρος της ΚΟ ορίστηκε ο Σπεράντσα και αντιπρόεδρος ο Φρανσέσκο Λαφοργκία. Επίσης, στη νέα «κίνηση» εντάχτηκε και ο Ενρίκο Σκότο, που μέχρι πρότινος ανήκε στη νεοσύστατη «Ιταλική Αριστερά».

Θυμίζουμε ότι μετά το δημοψήφισμα που έγινε το Δεκέμβρη στην Ιταλία προέκυψαν διαφωνίες και «τριβές» στο PD, με μοχλό και την παραίτηση Ρέντσι από την πρωθυπουργία και μετά την ηγεσία του PD. Ωστόσο, ο Ρέντσι είναι έτοιμος να επαναδιεκδικήσει την ηγεσία στο PD, προσδοκώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του ιταλικού κεφαλαίου. Γενικότερα, και στην Ιταλία, η ρευστότητα του αστικού πολιτικού σκηνικού είναι πλέον ολοφάνερη, με δεδομένη και την άνοδο της επιρροής των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Λίγκα του Βορρά» και «Κίνημα 5 Αστέρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ