Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αύξηση στρατιωτικών δαπανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξοπλιστικό πακέτο ύψους περίπου 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 10%) προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ισχυρίστηκε πως θα βρει τους απαραίτητους πόρους δίχως να διογκώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, κάνοντας περικοπές 30% σε κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών (κυρίως σε πακέτα «ανθρωπιστικής» βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες) και της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ). Σχεδιάζει την κατασκευή νέων όπλων, αεροπλάνων, πλοίων και αύξηση των ενεργών στρατιωτικών από 480.000 σήμερα σε 540.000 άτομα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναμένεται σήμερα τα ξημερώματα να κάνει την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο και να αναφερθεί στα παραπάνω σχέδια, καθώς και σε άλλα που αφορούν τις μεγάλες μπίζνες μονοπωλίων στον τομέα εκσυγχρονισμού των υποδομών μεταφορών, δικτύων Ενέργειας κ.λπ. στις ΗΠΑ, αλλά και πολιτικές για τη μετανάστευση, την αποχώρηση από την εμπορική Συμφωνία Διειρηνικού (ΤΡΡ).

Προχτές πάντως ο Τραμπ συναντήθηκε μόλις για έξι λεπτά, για πρώτη φορά στο Λευκό Οίκο, με το μέλος του κρατικού Συμβουλίου Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί, εξετάζοντας ακροθιγώς «θέματα διμερούς συνεργασίας» αλλά και την πιθανότητα καθορισμού μιας μελλοντικής συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Αργότερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, εκτίμησε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ είναι «στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», εκφράζοντας την ελπίδα σε μία διμερή εποικοδομητική συνεργασία.

Κόντρες στους Δημοκρατικούς

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες και στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την εκλογή του πρώην υπουργού Εργασίας (επί κυβερνήσεων Ομπάμα) Τομ Πέρες στη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικού Κόμματος. Η εκλογή Πέρες έγινε σε βάρος του άλλου υποψηφίου, βουλευτή Κιθ Ελισον από τη Μινεσότα, που είχε την στήριξη του «σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης» Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ζητά «πλήρη αναμόρφωση του κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ