Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μειώνει την απόσταση ο Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο «μεταρρυθμιστής» υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να εμφανίζεται ενισχυμένος, καθώς νέα δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinionway» δείχνει τα ποσοστά του αυξημένα και στον α' γύρο. Συγκεκριμένα, αν και η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού «Εθνικού Μετώπου» («Front National» - FN) Μαρίν Λεπέν παραμένει πρώτη με 26% στον α' γύρο, στάσιμη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ο Μακρόν ακολουθεί δεύτερος με 24%, μετά από μικρή αύξηση (1%). Στο β' γύρο, ο Μακρόν εμφανίζεται και πάλι να κερδίζει την Λεπέν, με 62% έναντι 38%.

Στο μεταξύ, οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό εντείνονται, προμηνύοντας ευρύτερες «ζυμώσεις» και πιθανές ανακατατάξεις ειδικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με φόντο την «κατρακύλα» των ποσοστών του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Την περασμένη Παρασκευή, είχαν νέα συνάντηση ο Μπενουά Αμόν, επίσημος υποψήφιος του PS και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ένας από τους «ανεξάρτητους» «αριστερούς» υποψήφιους, πρώην επικεφαλής του «Μετώπου της Αριστεράς» (όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας), χωρίς να υπάρξει τελικά συμφωνία για συνεργασία τους στις εκλογές. Πάντως, μια μέρα πριν, ο υποψήφιος των «Πρασίνων» Γιανίκ Ζαντό, είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του, μιλώντας για μια «θαυμάσια συμφωνία» που έγινε με τον Αμόν.

Η Λεπέν αρνήθηκε να καταθέσει σχετικά με κατηγορίες ότι προέβη σε παράνομες πληρωμές συνεργατών της με χρήματα της ΕΕ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της Ροντόλφ Μποσλί. Ο ίδιος είπε ότι η αρχηγός του FN θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήτευση μετά τις προεδρικές εκλογές.

  • Σε «λάθος» ενός αστυνομικού οφείλεται ο πυροβολισμός που έπεσε χτες, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εγκαινίαζε τμήμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Τουρς - Μπορντό, στην περιοχή Βιλονιόν της δυτικής Γαλλίας. Πάντως, δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ