Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο προσκήνιο οι ανταγωνισμοί

Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέδειξε την αντιπαράθεση συμφερόντων στη Μέση Ανατολή
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέδειξε την αντιπαράθεση συμφερόντων στη Μέση Ανατολή
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την Τρίτη η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, με θέμα την προώθηση της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου που αφορά απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ, κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και νέες εκλογές. Ρωσία και Κίνα, με βάση τις δικές τους επιδιώξεις και συμφέροντα, διατηρούν τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος, διαμηνύοντας ότι επιθυμούν σχέδιο που θα αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Χαρακτηριστικές για τη στάση της Μόσχας ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκαντίλοφ, ο οποίος σημείωσε ότι οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για τη Συρία συνεχίζονται και δεν αναμένεται ψηφοφορία τις προσεχείς μέρες, υποστηρίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες για ένα κείμενο αποδεκτό από όλους που θα συμβάλει σε μία «πολιτική λύση στη Συρία».

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου και της απαίτησης για «άμεση και αποφασιστική δράση», που θα περιλαμβάνει απομάκρυνση του Ασαντ, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, εντείνει τις πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η βία στη Συρία επιδεινώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης Ασαντ, κρίνοντας πιθανό οι συγκρούσεις να βγουν εκτός ελέγχου και να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος και αναφέρθηκε πριν τη συνεδρίαση σε σκανδαλώδη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας ωστόσο στη συνέχεια ότι «υπάρχει χαραμάδα ελπίδας» για τη στάση της Ρωσίας, με τις πιέσεις προς τη Μόσχα και το Πεκίνο να συνεχίζονται και να εντείνονται. Το «αραβικό σχέδιο» φαίνεται να έχει εξασφαλίσει 10 ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο αυτό που αναστέλλει την ψηφοφορία είναι το ενδεχόμενο υποβολής βέτο από τη Ρωσία ή την Κίνα, γεγονός που θέλουν να αποκλείσουν οι υποστηρικτές του.

Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπαασάρ Τζααφαρί από την πλευρά της κυβέρνησης Ασαντ, απορρίπτει το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας ότι η Συρία αντιμετωπίζει τους εχθρούς της και κατηγορώντας τον Αραβικό Σύνδεσμο και τη Δύση ότι «υποδαυλίζουν την κρίση».

Στο εσωτερικό μέτωπο της Συρίας οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της αντιπολίτευσης και στρατού συνεχίζονται με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να συνεχίζουν να αναφέρονται σε δεκάδες νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ