Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εσωτερικές διενέξεις και προσπάθειες για "εκεχειρία"

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι αβεβαιότητες στο Κόσσοβο, όσο περνάει ο καιρός, αντί να αμβλύνονται και να μειώνονται, φαίνεται πως εντείνονται, αυξάνονται και πληθύνονται. Η δολοφονία ενός κορυφαίου Κοσσοβάρου Αλβανού αυτονομιστή προχτές στα Τίρανα επιβεβαίωσε την "τάση", φέρνοντας στην επιφάνεια μια νέα οργάνωση, διάφορη -και αντίπαλη - του "Απελευθερωτικού Στρατού" της σερβικής επαρχίας.

Κατά το "Ρόιτερς", ο Αχμέτ Κράσνικι, "υπουργός Αμυνας" της "κυβέρνησης" των Αλβανών στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από αγνώστους οπλοφόρους, την ώρα που εισερχόταν στο σπίτι του, στα Τίρανα. Ο Κράσνικι υπήρξε πρώην αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού κι ήταν 50 ετών.

Το Αλβανικό Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου (πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα) κατηγόρησε τη Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, αλλά σερβικές πηγές στην Πρίστινα υποστήριξαν ότι ο Κράσνικι υπήρξε θύμα της διένεξης μεταξύ των "Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" (FARK) και του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK).

Σερβικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι οι "Ενοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" δημιουργήθηκαν πριν τρεις μήνες στη βόρεια Αλβανία έπειτα από παρότρυνση Κοσσοβάρων πολιτικών, που είχαν απογοητευτεί από τη συμπεριφορά των ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

Πληροφορίες μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι FARK έχουν τη βάση τους και εκπαιδεύονται στην ορεινή περιοχή Τόπογιε, στη βόρεια Αλβανία, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Δυτικές διπλωματικές πηγές στην Πρίστινα ήταν απρόθυμες να μιλήσουν για τις "Ενοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου", αλλά μια "πηγή" είπε ότι το γεγονός πως παρουσιάστηκε ένας ακόμη ένοπλος σχηματισμός ίσως αποτελεί ένδειξη "έλλειψης εμπιστοσύνης" στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου".

Κι άλλες μάχες

Μάχες ξέσπασαν χτες στην περιοχή Τσιτσάβιτσα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, μετά από αρκετές μέρες ηρεμίας, σύμφωνα με αλβανικές και σερβικές πηγές.

Ισχυρές σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αλβανικών χωριών στην ορεινή ζώνη της Τσιτσάβιτσα, όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στη Δημοκρατική Ενωση του Κοσσυφοπεδίου, του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε σερβική πηγή που ανέφερε ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν εξαπολύσει επίθεση "εναντίον μίας γνωστής συμμορίας" Αλβανών.

Διπλωμάτες

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κρίστοφερ Χιλ, έφθασε χτες στην Πρίστινα κι είχε συνάντηση με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα με θέμα την επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασιέφσκι, είπε χτες πως, "παρά τις δυσκολίες που συναντά η ειρηνευτική διαδικασία, υπάρχουν ελπίδες για μία συμφωνία στο Κοσσυφοπέδιο".

Προσυπογράφοντας την ιδέα να διευθετηθεί η κρίση "βήμα προς βήμα", ο Αφανασιέφσκι κάλεσε Σέρβους και Αλβανούς να θέσουν τέρμα στις εχθροπραξίες και υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα να λυθεί πριν τον ερχομό του χειμώνα το ζήτημα των χιλιάδων Αλβανών προσφύγουν που έχουν καταφύγει στα δάση.

Ο ίδιος είπε πως μετά τη διαμεσολαβητική αποστολή του ίδιου και του Αμερικανού πρεσβευτή στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, θα "πρέπει να διεξαχθούν" άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αλβανών και των Σέρβων.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να σταματήσουν, "όχι μόνον οι τρομοκρατικές ενέργειες (από τους Αλβανούς), αλλά και οι οργανωμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις (από τους Σέρβους), που καταλήγουν σε νέα κύματα προσφύγων και σε κατεστραμμένες κατοικίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ