Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για τα αιματηρά γεγονότα της Μόσχας

Ξεκίνησαν χτες, 3/10/2003, σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, οι πολιτικές εκδηλώσεις μνήμης, για να τιμηθεί η 10η επέτειος των αιματηρών γεγονότων της Μόσχας. Τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει στις 21/9/1993 με το διάταγμα 1400 του Γιέλτσιν, που ουσιαστικά καταργούσε το Ανώτατο Σοβιέτ (ΑΣ) - το Κοινοβούλιο της Ρωσίας - κορυφώθηκαν με την αποστολή των τανκ και τον κανονιοβολισμό του Κοινοβουλίου στις 4 Οκτώβρη. Με ιδιαίτερη βαρβαρότητα και χρησιμοποιώντας κάθε είδους όπλα, οι δυνάμεις του Γιέλτσιν σφυροκόπησαν το κτίριο του ΑΣ, που τυλίχτηκε στις φλόγες. Η αντίσταση των ένοπλων ομάδων των υποστηρικτών του ΑΣ θα διαρκέσει 10 ώρες. Επίσημα, οι νεκροί αυτών των γεγονότων ήταν 147, οι τραυματίες 600 κι άλλοι τόσοι οι συλληφθέντες.

Εκείνη η αντιπαράθεση Γιέλτσιν και ρωσικού Κοινοβουλίου υπέβοσκε για αρκετούς μήνες και βέβαια δεν αφορούσε προσωπικές αντιπαλότητες, αλλά σοβαρές διαφωνίες γύρω από τους ρυθμούς της καπιταλιστικοποίησης της Ρωσίας. Οι δυνάμεις, εσωτερικές κι εξωτερικές, που εξέφρασε ο Γιέλτσιν σ' αυτήν τη σύγκρουση, ήθελαν με γοργούς ρυθμούς και χωρίς ενδοιασμούς να δώσουν τα μέσα παραγωγής στους λιγοστούς «μεγαλοκαρχαρίες» και, ταυτόχρονα, να ξεφορτωθούν καθετί που θύμιζε το σοσιαλισμό, ακόμη και το σύστημα των Σοβιέτ, που πλέον μόνο στο όνομα θύμιζε το προηγούμενο σύστημα. Οι δυνάμεις που συσπειρώθηκαν γύρω από το ΑΣ, μέσα κι έξω από αυτό, είχαν διαφορετικούς προσανατολισμούς. Υπήρχαν οι φιλοσοσιαλιστικές δυνάμεις, που είχαν την πλειοψηφία στους δρόμους, όσων ανθρώπων δηλαδή κινητοποιήθηκαν εκείνες τις μέρες ενάντια στην αντισυνταγματική αυθαιρεσία του Γιέλτσιν, και υπήρχαν και οι δυνάμεις που δε διαφωνούσαν με τη συνέχιση της καπιταλιστικοποίησης, αλλά ήθελαν αυτή να έχει πιο αργούς ρυθμούς και με «δικλείδες» κοινοβουλευτικού ελέγχου, αυτές οι δυνάμεις είχαν το έλεγχο της ηγεσίας του ΑΣ. Συνολικά όμως, οι δυνάμεις που ενώθηκαν γύρω από το ΑΣ, αν και είχαν διαφορετικές αφετηρίες και προσανατολισμούς, σ' εκείνη τη δεδομένη ιστορική στιγμή υπερασπίστηκαν ορισμένες στοιχειώδεις αστικές ελευθερίες, που κουρελιάζονταν με το διάταγμα 1400 του Γιέλτσιν.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, τόσο στη Μόσχα, όσο και σε άλλες ρωσικές πόλεις, που διεξάγονται με πρωτοβουλία των ΚΚ και άλλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων της Ρωσίας, θα διαρκέσουν από τις 3 έως τις 5 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ