Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αχός στην υπόθεση Ουίλσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η υπόθεση της διαρροής της ταυτότητας μυστικής πράκτορα της CIA ήδη αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις, ενώ όσες περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όλο και περισσότερο θυμίζει την υπόθεση του δόκτορος Ντέιβιντ Κέλι, που έχει προκαλέσει σάλο στη Βρετανία.

Ηδη οι δηλώσεις αξιωματούχων έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας, φανερώνοντας τον αλληλοσπαραγμό σε τμήματα της αμερικανικής εξουσίας, όπως έχουν εκδηλωθεί και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας πως στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας ενδέχεται να κληθούν να διαφυλάξουν έγγραφα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πιθανώς συνδέονται με την υπόθεση.

Αντίστοιχα μηνύματα έχουν σταλεί ήδη από την Τρίτη στα στελέχη του Λευκού Οίκου και της CIA, αφότου διατάχτηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης πλήρης έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες που θέλουν αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να κρύβονται πίσω από τη διαρροή του ονόματος της Βάλερι Πλέιν στον Τύπο.

Το FBI έχει αναθέσει σε ομάδα έμπειρων πρακτόρων να εντοπίσουν τον υπαίτιο της διαρροής του ονόματος της πράκτορα της CIA -πράξη ποινικά κολάσιμη στις ΗΠΑ - συζύγου του πρώην πρεσβευτή Τζόζεφ Ουίλσον, ο οποίος έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους για διόγκωση στοιχείων, προκειμένου να υποστηρίξει το «κατηγορώ» κατά του Ιράκ.

Το όνομα της Πλέιν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 14 Ιουλίου σε κείμενο του αρθρογράφου Ρόμπερτ Νόβακ, ενώ ακολούθως η εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Newsday» αποκάλυψε ότι πρόκειται για μυστική πράκτορα της CIA. Ουσιαστικά επρόκειτο για το πρώτο σκέλος της επίθεσης κατά Ουίλσον, ο οποίος είχε δημοσιεύσει άρθρο στους «New York Times», όπου διέψευδε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους ότι το Ιράκ είχε αποπειραθεί να εισαγάγει εμπλουτισμένο ουράνιο από τον Νίγηρα.

Οι καταγγελίες στράφηκαν αρχικά κατά του ανώτατου συμβούλου του Μπους, Καρλ Ρόουβ, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν. Τώρα πια, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, η έρευνα βρίσκεται στην τέταρτη της ημέρα, και Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να διαφωνούν στο Κογκρέσο για το εάν θα πρέπει να ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε ανεξάρτητο εισαγγελέα. Οι Δημοκρατικοί εμμένουν πως η διάταξη ανεξάρτητης έρευνας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της αμεροληψίας.

Τι θα βγει από όλη αυτή την ιστορία; «Οι ανακρίσεις για τη διαρροή γενικά δεν οδηγούν πουθενά» τονίζει ο Βίνσεντ Κανιστράνο, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της CIA και προσθέτει ότι «αν ο Λευκός Οίκος έχει εμπλακεί, θα είναι δύσκολο να αποδειχτεί». Είναι επίσης δύσκολο να προβλέψει κανείς αν η υπόθεση Ουίλσον θα πάρει τις διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου, όπως η περίπτωση του καθηγητή Κέλι στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ