Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμφισβητείται ο Μπους εντός και εκτός

Associated Press

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ.-

«Αυτή η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει τις απειλές, όπου και αν υπάρχουν. Δε λαμβάνω σοβαρές αποφάσεις με βάση το τι πιστεύει ο κόσμος, αλλά με βάση τις πληροφορίες που έχω, γιατί το καθήκον μου είναι να προστατεύω τη χώρα. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κόσμος θα ήταν ασφαλέστερος με τον Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία». Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιπαρήλθε, τόσο την έκθεση του επικεφαλής της αμερικανικής Ομάδας Επιθεωρητών, Ντέιβιντ Κέι, σύμφωνα με την οποία δεν έχει βρεθεί ίχνος απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ μέχρι σήμερα, όσο και τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης, που δείχνουν ότι η αμερικανική κοινή γνώμη χάνει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του. Εντούτοις, η αμερικανική διπλωματία φαίνεται ότι δε θα αντιπαρέλθει εξίσου εύκολα τις αντιδράσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κρίνουν ως «μη ικανοποιητικό» το νέο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ.

Ουδέν νεώτερον προσέφερε η έκθεση του Ντέιβιντ Κέι για τα «άφαντα» ιρακινά όπλα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες, όμως ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, σχολίαζε ότι «δεν αποτελεί έκπληξη η ανυπαρξία νέων στοιχείων». Ο Μπλιξ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την εξαπόλυση επίθεσης σε βάρος του Ιράκ και επέμεινε ότι δεν υπήρχε «άμεση και έκδηλη απειλή».

Οι κατοχικές δυνάμεις αποκλείουν περιοχή, όπου έχει χτυπήσει η ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις αποκλείουν περιοχή, όπου έχει χτυπήσει η ιρακινή αντίσταση
Παρά τα δεδομένα, τόσο ο Πρόεδρος Μπους, όσο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ έσπευσαν να υποστηρίξουν την ορθότητα της απόφασης για πόλεμο στο Ιράκ, επιμένοντας ότι το πρώην ιρακινό καθεστώς ήταν μια τεράστια απειλή. Μάλιστα, ο Τζακ Στρο ισχυρίστηκε ότι «μπορεί να μη βρίσκονται τα όπλα, αλλά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν». Οι προσπάθειές τους, πάντως, δε φαίνεται πλέον να πείθουν. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και του CBS, το 53% των Αμερικανών αμφιβάλλει ότι ο πόλεμος ήταν δικαιολογημένος, το 56% εκτιμά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος δρόμο και το 50% δε θεωρεί τον Πρόεδρο Μπους ικανό να διαχειριστεί διεθνείς κρίσεις. Πάντως, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί από αυτά τα αποτελέσματα και επέμεινε ότι ο πόλεμος ήταν αναγκαίος.

Δυσαρέσκεια στον ΟΗΕ

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ», δήλωνε ο Ρώσος Πρόεδρος, συμπαρατασσόμενος με τις αρνητικές αντιδράσεις που διατυπώθηκαν, ήδη, από Γαλλία - Γερμανία. Ο Πούτιν τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να λάβει απόφαση τέτοια, «που να δοθεί στη διεθνή κοινότητα δυνατότητα συμμετοχής στην ανασυγκρότηση» και επισήμανε ειρωνικά ότι «ο ιρακινός λαός εμπιστεύεται περισσότερο τους παραδοσιακούς του συμμάχους, παρά όσους τον διοικούν τώρα».

Από τις διαδηλώσεις σε διάφορες ιρακινές πόλεις

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις σε διάφορες ιρακινές πόλεις
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ διευκρίνιζε ότι στο αμερικανικό σχέδιο δεν υπάρχουν προτάσεις για χρονοδιάγραμμα παρουσίας της διεθνούς δύναμης, επιστροφής της κυριαρχίας, για ξεκάθαρο ρόλο του ΟΗΕ και για δημιουργία διαφανούς μηχανισμού ανασυγκρότησης. Τη δυσαρέσκειά του δεν έκρυψε ούτε ο Κόφι Ανάν, ο οποίος, εκτός από την παρατήρηση ότι το σχέδιο «δεν ακολουθεί τις υποδείξεις του», φέρεται να συνέστησε, ανεπισήμως, στα μέλη του Συμβουλίου, να μη δώσουν πολιτικό ρόλο στον ΟΗΕ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης, γιατί «συγχέονται οι αρμοδιότητες του Οργανισμού με αυτές της δύναμης κατοχής».

Επιθέσεων συνέχεια

Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο Κιρκούκ, ενώ προσπαθούσαν, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, να τοποθετήσουν βόμβα σε στεγνοκαθαριστήριο που χρησιμοποιούν Αμερικανοί, ενώ από μια δεύτερη έκρηξη βόμβας, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, νοτίως του Τικρίτ, σκοτώθηκαν άλλοι 2 Ιρακινοί πολίτες, αν και στόχος της επίθεσης ήταν μια αμερικανική φάλαγγα που είχε προηγηθεί. Αλλοι 5 Ιρακινοί τραυματίστηκαν, όταν χειροβομβίδες εκτοξεύτηκαν σε νότια συνοικία της Βαγδάτης εναντίον αμερικανικού οχήματος. Στην Μπαακούμπα, επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε Ιρακινούς αστυνομικούς και σε λιγοστούς οπαδούς του προηγούμενου καθεστώτος, που αποπειράθηκαν να διαδηλώσουν.

Στη Νατζάφ, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, χιλιάδες σιίτες τίμησαν τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη φονική έκρηξη στο τέμενος του ιμάμη Αλί. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, μέλος και του Κυβερνητικού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι ο τομέας της ασφάλειας θα πρέπει να περάσει στους Ιρακινούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ