Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ξέσπασε μεγάλη απεργία

Σύσσωμοι οι 9.000 εργάτες στα ορυχεία βωξίτη της περιοχής Σβερντλόφσκ ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, ζητώντας την αύξηση των μισθών τους και τη μείωση της νόρμας παραγωγής. Πρόκειται για τη μαζικότερη απεργία των τελευταίων 3 χρόνων στη Ρωσία. Οι εργάτες που απασχολούνται στην εταιρία ΣΟΥΜΠΡ, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ' αόριστο τον αγώνα μέχρι τη νίκη. Οι 800 από αυτούς για 3η συνεχόμενη μέρα αρνούνται να βγουν στην επιφάνεια της γης και παραμένουν στις στοές σε βάθος 290 έως 770 μέτρων. Η επιχείρηση ΣΟΥΜΠΡ είναι μια από τις 22 επιχειρήσεις που ανήκουν στην ιδιωτική εταιρία ΣΟΥΑΛ, (με κέρδη πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο) και υπολογίζεται πως παράγει το 80% του βωξίτη που εκμεταλλεύεται η συγκεκριμένη εταιρία. Μόνο τα κέρδη από την επιχείρηση ΣΟΥΜΠΡ είναι της τάξης των 70 εκατομμυρίων δολαρίων του χρόνο.

Η απεργία ξεκίνησε, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, την Τρίτη από το 13ο ορυχείο, όταν οι εργάτες αρνήθηκαν να ανέβουν στην επιφάνεια και διατύπωσαν αιτήματα γύρω από τα οποία κινητοποιήθηκαν και οι εργάτες των υπόλοιπων ορυχείων, εκλέγοντας Απεργιακές Επιτροπές. Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ προσπάθησαν να παρουσιάσουν την κινητοποίηση ως «αυθόρμητη», κάτι που φαίνεται να διαψεύδεται από την ίδια την ανακοίνωση των εκπροσώπων της εταιρίας, που κάνουν λόγο για μια «ταραχοποιό ομάδα που έχει παρασύρει τους εργάτες κι επιδιώκει τη σύγκρουση».

Πάντως, αν και η εταιρία δήλωσε πως δεν μπορεί να κάνει αυξήσεις, έχει στείλει εκπροσώπους της στα ορυχεία όπου γίνεται η απεργία κι έχει δημιουργήσει «επιτροπή συνομιλιών» με τις απεργιακές επιτροπές. Από την άλλη μεριά, στην κοντινότερη πόλη Σεβεροουράλσκ οι οικογένειες των απεργών και άλλοι κοινωνικοί φορείς της πόλης ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και άλλες εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους απεργούς.

Η νέα αντεργατική νομοθεσία σε εφαρμογή

Η εκπρόσωποι της εταιρίας φαίνονται ανάμεσα στα άλλα αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν και τη νέα αντεργατική νομοθεσία σε βάρος της απεργίας. Ετσι χαρακτηριστικά δήλωσαν πως η απεργία είναι παράνομη, αφού κανονικά οι εργαζόμενοι θα έπρεπε αρχικά εγγράφως να προειδοποιήσουν την εταιρία για την απόφασή τους να απεργήσουν και μάλιστα τουλάχιστον 10 μέρες νωρίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ