Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σφαγή σιιτών στο Καράτσι

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Δύο ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο άνοιξαν πυρ χθες κατά λεωφορείου, που μετέφερε σιίτες προσκυνητές στο Καράτσι, σκοτώνοντας πέντε εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους επτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας. Δεν ανελήφθη η ευθύνη της ενέργειας από καμία οργάνωση, ωστόσο η επίθεση αποδίδεται σε φανατικούς σουνίτες. Η σφοδρή πολιτικοθρησκευτική αλληλοσφαγή των τελευταίων χρόνων στο νοτιοδυτικό Πακιστάν - που η χούντα του Μουσάραφ ανέχεται, αν δεν ενθαρρύνει - έχει κοστίσει χιλιάδες θύματα. Σιίτης πολιτικός, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγόρησε για την ενέργεια τις οργανώσεις «Λασκάρ - ε - Τζάνγκβι» και «Σιπάχ - ε - Σαχάμπα», αποκαλώντας τες «τοπικά ενεργούμενα της αλ Κάιντα».

Το θέμα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» τέθηκε πρώτο στην ατζέντα των συνομιλιών Μπους - Τζαμάλι στην Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέζει σκληρότερα από ποτέ την κυβέρνηση - πελάτη της στο Πακιστάν να «εξαλείψει την τρομοκρατία» το συντομότερο. Εξ ου και οι προχθεσινές επιχειρήσεις στα σύνορα με το Αφγανιστάν - που, πάντως, καταδίκασε το θρησκευτικό κόμμα ΜΜΑ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ και του πρωθυπουργού Τζαμάλι ότι «θα προκαλέσουν το μίσος» του αραβικού κόσμου.

  • «Επιτυχή» δοκιμή του πυραύλου εδάφους - εδάφους Χατφ-3, που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής γόμωσης και βεληνεκές 290 χλμ., έκανε χθες ο στρατός του Πακιστάν. Θα πρέπει μάλλον να αναμένεται συντόμως «απάντηση» της Ινδίας...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ