Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για το τείχος και νέος αποκλεισμός

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Το τείχος δεν πρόκειται να αποτρέψει τις επιθέσεις της παλαιστινιακής αντίστασης» προειδοποίησε, χτες, με ανακοίνωσή της, που κυκλοφόρησε στη Λωρίδα της Γάζας, η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Χαμάς». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο «οδικός χάρτης» είναι καταδικασμένος σε αποτυχία και ότι, τελικά, και το «τείχος του ρατσισμού θα καταρρεύσει». Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, μέλη και οπαδοί της οργάνωσης πραγματοποίησαν διαδήλωση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, της Γάζας.

Η ανακοίνωση της «Χαμάς» είναι η τελευταία σειράς έντονων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας να προχωρήσει στη συνέχιση της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη. Η κατασκευή αποτελείται τόσο από πραγματικό τείχος όσο και από ηλεκτρονικούς αισθητήρες και ηλεκτροφόρα σύρματα. Χτες, όπως έγινε γνωστό, Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν πολύωρη συνάντηση για το θέμα με αξιωματούχους του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας.

Ενώ αναμένεται, εντός των ημερών, η παρουσίαση της σύνθεσης της νέας ισραηλινής κυβέρνησης υπό τον Αχμέντ Κορέι, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το «έργο» του στα παλαιστινιακά εδάφη. Χτες, στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, Ισραηλινοί στρατιώτες από τον εποικισμό Ραφέια Γιαμ άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 60χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν άλλοι 3, εκ των οποίων οι δύο γυναίκες.

Λίγη ώρα αργότερα, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα περικύκλωσαν καφενείο στην πόλη Καμπάτιγιε, της Δυτικής Οχθης, και άρχισαν να πυροβολούν τους έντρομους εργαζομένους και θαμώνες του καφενείου, που άρχισαν να τρέχουν προσπαθώντας να σωθούν. Από τα πυρά τους, τραυματίστηκαν 2 ηλεκτρολόγοι που εργάζονταν μέσα στο κατάστημα και έτρεξαν στο δρόμο, καθώς και 1 περαστικός(ο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι στρατιώτες πυροβόλησαν επειδή δεν εισακούστηκαν οι εντολές τους για να πραγματοποιήσουν ελέγχους για καταζητούμενους ενώ έγιναν και 30 συλλήψεις. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ο, εκ νέου, αυστηρότατος αποκλεισμός του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών, με αφορμή την εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ