Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συγκυβέρνηση

ΒΟΝΝΗ.-

Αραγε οι Γερμανοί πολίτες θα είναι αποδέκτες παρατεταμένου "μήνα του μέλιτος" μεταξύ των δύο "μονομάχων" μετά τις εκλογές της 27ης του Σεπτέμβρη;

Μετά την προχτεσινή "δήλωση - πρόταση" του Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Γκέρχαρντ Σρέντερ για συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, η χτεσινή απάντηση του καγκελάριου Κολ μάλλον θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού δήλωσε ότι θεωρητικά δεν είναι αντίθετος σε ένα μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, ύστερα από τις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Κολ επανέλαβε τα παλιά του επιχειρήματα κατά του συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αλλά φάνηκε περισσότερο διαλλακτικός, αφήνοντας περισσότερο ανοιχτή τη δυνατότητα για μια τέτοια συμμαχία απ' ό,τι είχε κάνει στο παρελθόν, αν και στην ουσία αντιτίθεται, αφού όπως τονίζει: "Κρίνω ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν στο Κοινοβούλιο μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Ενα Κοινοβούλιο στο οποίο το 90% των μελών του θα είναι στην κυβέρνηση δε θα είναι παραγωγικό".

Πάντως, αν τελικά υπάρξει αυτή η συγκυβέρνηση δε θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη Γερμανία. Πριν την ενοποίησή της, η Δυτική Γερμανία κυβερνήθηκε από ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, μεταξύ των ετών 1966 και 1969.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ