Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ερωτηματικά από έκρηξη βόμβας

ΡΩΜΗ.-

Πολλά ερωτηματικά και απορίες έχει εγείρει η έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Μιλάνου, στην είσοδο της Γενικής Διεύθυνσης Εφορίας, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Την ευθύνη ανέλαβε μία παντελώς άγνωστη οργάνωση, οι "Κίτρινες Ταξιαρχίες".

Οι βομβιστικές επιθέσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη γείτονα, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το γεγονός της τοποθέτησης βόμβας, μόλις λίγα βήματα από το Προξενείο των ΗΠΑ μαζί με τις υποβόσκουσες φήμες για τη δράση πολλών φονταμενταλιστικών μουσουλμανικών ομάδων στην Ιταλία, σε άμεση σύνδεση και με τα τεκταινόμενα στην Αλβανία, έχουν προκαλέσει τον πανικό στις ιταλικές αρχές. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μεσαίας ισχύος, σε σχέση με την τελευταία βόμβα του '97, στο Δήμο του Μιλάνου, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα μπορούσε να σκορπίσει τον θάνατο και είναι θέμα τύχης που δεν υπήρξαν θύματα. Οσο για τις ερμηνείες, είναι αρκετές. Οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει ότι ήταν προειδοποιητικό μήνυμα, αλλά από ποιους;

Το γεγονός ότι η βόμβα τοποθετήθηκε στο κτίριο της Εφορίας δημιουργεί εύλογες υποψίες ότι μπορεί να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια από πολίτες δεδομένης σαφώς και της αυστηρής φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει την τελευταία διετία η ιταλική κυβέρνηση. Ομως, οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να είναι η βόμβα ενέργεια των αναρχικών, αφού διαπιστώθηκαν αρκετές αναλογίες με τη βομβιστική ενέργεια του '97, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η αναρχική οργάνωση "Επαναστατική Δράση". Με το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσαν να συνδεθούν επιπροσθέτως και δύο συγκυρίες, μια δικαστική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα από τη δίκη αναρχικών που συλλήφθηκαν σε επεισόδια στο κέντρο της πόλης τον Σεπτέμβρη του '94 και με μια πανιταλική διαδήλωση που κήρυξαν οι αναρχικοί για το προσεχές Σάββατο στο Μιλάνο.

Η τρίτη εκδοχή θα μπορούσε να αφορά τη Μαφία. Αλλά δεν αποκλείεται τίποτα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ