Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συγκυβέρνηση ... «σκότους» και «φωτός»

Associated Press

Οι κάλπες μίλησαν στη Γερμανία και οργισμένοι οι κάτοικοι της «ατμομηχανής» της Ευρώπης απέρριψαν την πολιτική της «Ατζέντα 2010», την αποψίλωση των δικαιωμάτων, κοινωνικών και εργασιακών, την απορύθμιση της αγοράς εργασίας, δηλαδή του εξανδραποδισμού. Καταψήφισαν τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Με μια έννοια γύρισαν την πλάτη και στους Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές και την υποψήφια καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα τα δύο μεγάλα κόμματα αθροιστικά είχαν ποσοστό μικρότερο του 70%. Επίσης το «Αριστερό Κόμμα», συνεργασία του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με τους δυσαρεστημένους σοσιαλδημοκράτες του Οσκαρ Λαφοντέν, αναδείχτηκε σε τρίτη δύναμη, ως ένα μέσο έκφρασης της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Περιφρονώντας επιδεικτικά τη βούληση του γερμανικού λαού, επί δύο μήνες από την ημέρα των εκλογών, την 18 Σεπτέμβρη, τα δύο κόμματα που νέμονται την εξουσία, υπακούοντας στις επιταγές του γερμανικού κεφαλαίου, «διαβουλεύτηκαν». Το «σκότος» των Χριστιανοδημοκρατών και το «φως» των Σοσιαλδημοκρατών (όπως τουλάχιστον προσδιορίζονταν προεκλογικά από διάφορους «προοδευτικούς) τελικά συμμάχησαν ώστε να υπάρξει «κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού» με καγκελάριο την Μέρκελ και κυβερνητικό πρόγραμμα ακόμη χειρότερο από αυτό που καταψήφισαν οι Γερμανοί. Για το καλό τους και το καλό της Γερμανίας φυσικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ