Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποχώρηση χωρίς αύριο;

Associated Press

Η στιγμή που το τελευταίο ισραηλινό τανκ εγκατέλειπε τη Λωρίδα της Γάζας ήταν αναμφιβόλως μια ιστορική στιγμή, καθώς σηματοδοτούσε το τέλος 38 χρόνων κατοχής. Το γεγονός καθ' εαυτό, πάντως, δεν αλλάζει τη συνολικότερη εικόνα.

Η αποχώρηση ήταν μια μονομερής ισραηλινή κίνηση, που μετέτρεψε τη Λωρίδα της Γάζας σε μεγάλη φυλακή, καθώς τα σύνορα παραμένουν υπό ισραηλινό έλεγχο, άρα και όλη η οικονομική ζωή της περιοχής. Ο ισραηλινός στρατός πάγωσε την παράδοση του ελέγχου των μεγάλων πόλεων της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστινίους ενώ συνεχίζει τις αιματηρές επιδρομές, τις δολοφονίες ακριβείας, την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους που προσαρτά περαιτέρω παλαιστινιακά εδάφη.

Η εκεχειρία των παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων εκπνέει στα τέλη του χρόνου, αν, κατά διαστήματα, και ράγισε από επιθέσεις αυτοκτονίας. Σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη, το πολιτικό σκηνικό σείεται από την αποχώρηση του Αριέλ Σαρόν από το Λικούντ με ίδρυση νέου κόμματος και από το διχασμό στους κόλπους της ιστορικής οργάνωσης της «Φατάχ», δρομολογώντας απρόβλεπτες εξελίξεις στην πληγή του Παλαιστινιακού που συνεχίζει να αιμορραγεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ