Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Στην πάλη για να αναπτερώσουμε τη λαϊκή ελπίδα

Μιλάει στο «Ρ», για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, ο Αλμπανο Νούνες, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του κόμματος

Από παλιότερες κινητοποιήσεις του πορτογαλικού λαού

Associated Press

Από παλιότερες κινητοποιήσεις του πορτογαλικού λαού
Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία, ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Γενάρη 2006, όπου ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Ζερόνιμο ντε Ζόουζα κατεβαίνει ως υποψήφιος πρόεδρος, η πολύμορφη δράση που αναπτύσσει το κόμμα σε όλα τα μέτωπα, είναι μερικά από τα θέματα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Αλμπανο Νούνες, που βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας. Τη συζήτηση αυτή παραθέτουμε παρακάτω:

- Καταρχήν, θα θέλαμε να σκιαγραφήσετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Πορτογαλία, με το συνδυασμό των πολιτικών εξελίξεων και της κοινωνικής έντασης που εκδηλώνεται με πληθώρα λαϊκών, εργατικών και μαζικών αγώνων.

- Ισως το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσουμε και να ξεδιπλώσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οι βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φλεβάρη. Η κυβέρνηση της δεξιάς και της άκρας δεξιάς με την τακτική της και την πολιτική που ακολουθούσε ουσιαστικά εξώθησε τον πρόεδρο να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Εκλογές, τις οποίες έχασε τελικά και μάλιστα με συντριπτικό τρόπο. Ετσι, η σκυτάλη της εξουσίας παραδόθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δυστυχώς, οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων και ο συνδυασμός τους, παρότι είχαμε άνοδο, ήταν μικρή (σ.σ. ο Ενωτικός Δημοκρατικός Συνασπισμός συγκέντρωσε ποσοστό 7,6%). Τι πράττει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση των σοσιαλιστών; Από την πρώτη στιγμή επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις και τις έντονες ενστάσεις των κομμουνιστών.

Ο Αλμπανο Νούνες
Ο Αλμπανο Νούνες
Συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, της δεξιάς - άκρας δεξιάς και μάλιστα όπως διαπιστώνουμε εμείς, αλλά και ο πορτογαλικός λαός, σε ορισμένα σημεία με πολύ χειρότερο τρόπο. Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, αντικατοπτρίζεται πλήρως στη σειρά αντιλαϊκών μέτρων που έχουν λάβει, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού με τις περικοπές στους μισθούς και την Κοινωνική Ασφάλιση. Φυσικά, με αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ουδεμία λύση έχει δοθεί στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Εκτιμούμε ότι με την πολιτική αυτή η κατάσταση των εργαζομένων θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Είναι μια πολιτική στασιμότητας, όπου το μόνο που αυξάνεται είναι η ανεργία. Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία έχει φτάσει το 8%, επισήμως. Ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, καθώς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στους επίσημους δείκτες ανεργίας δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε ευκαιριακή βάση ή υποαπασχολούμενοι.

Αντιστοίχως και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης των Σοσιαλιστικών είναι χείριστη για τα συμφέροντα της Πορτογαλίας είτε εντός της ΕΕ είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και φυσικά σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Συνεπώς, είναι απολύτως εύλογη και δικαιολογημένη η απογοήτευση όσων ψήφισαν τους Σοσιαλιστές και τους έδωσαν αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία και αυτή η δυσαρέσκεια του λαού συνεχώς αυξάνεται. Εκδηλώνεται και στους λαϊκούς αγώνες, που είναι συνεχείς με τη συμμετοχή εργατών και νεολαίας και φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματικά υπήρξε ξεσηκωμός στις 11 του Νοέμβρη, μέρα που τα εργατικά συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία. Θεωρούμε βέβαιο, λοιπόν, ότι θα ενταθεί ο αγώνας των λαϊκών μαζών.

Σε πολιτικό επίπεδο, τέλη του Σεπτέμβρη έγιναν οι δημοτικές εκλογές και όπως είχαμε προβλέψει στα αποτελέσματά τους καταγράφεται έντονα η λαϊκή δυσαρέσκεια.(σ.σ. το Πορτογαλικό ΚΚ και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις συγκέντρωσαν πάνω από 11%).

Ενίσχυση των γραμμών και της δουλιάς του κόμματος

- Θα μπορούσατε ίσως να μας το διευκρινίσετε; Και πώς το Κομμουνιστικό Κόμμα διεξάγει τον πολιτικό του αγώνα στο πλαίσιο που περιγράφετε;

- Στις τοπικές εκλογές, οι δυνάμεις του ΚΚ και των Πρασίνων είχαν μεγάλη αύξηση, είτε σε επίπεδο εκλογής δημάρχων είτε σε επίπεδο αντιπροσώπευσης στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι οι δυνάμεις μας μπορεί να έχασαν τρεις δήμους, αλλά κατόρθωσαν να κερδίσουν οκτώ, περιλαμβανομένων κάποιων πολύ σημαντικών, όσον αφορά στον αγώνα των εργαζομένων και του κινήματος ευρύτερα.

Ουσιαστικά, όλη αυτή η κατάρρευση και απογύμνωση του πολιτικού σκηνικού, δηλαδή των κομμάτων που νέμονται την εξουσία, έχει δώσει άπλετο χώρο δράσης για τις δυνάμεις των κομμουνιστών και φυσικά σημαντικές δυνατότητες για ανάκτηση των δυνάμεών του, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Βασικός μας στόχος είναι η εντατικοποίηση των εργατικών αγώνων και των αγώνων των συνδικάτων σε συνδυασμό με τον αγώνα που διεξάγει το κόμμα μας και την προώθηση του προγράμματός μας στην πάλη για το σοσιαλισμό. Επίσης, σημαντικό μας μέλημα είναι η ενίσχυση των γραμμών του κόμματος και της δουλιάς του. Εξάλλου, στο συνέδριο του ΚΚ που έγινε πέρσι το Νοέμβρη ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η ενίσχυση των οργανώσεων εντός των επιχειρήσεων και των συνδικάτων.

Μάλιστα, τον Οκτώβρη, λάβαμε ως απόφαση την ενίσχυση της δουλιάς του κόμματος σε αυτούς τους τομείς και συνάμα να ανανεωθεί και να δυναμώσει η βάση του κόμματος, δηλαδή οι τοπικές και κλαδικές οργανώσεις. Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα και υφίστανται πλέον πραγματικές πιθανότητες να ενισχυθούν οι δυνάμεις του κόμματος. Αλλά χρειάζεται πολλή δουλιά ακόμη και την ίδια στιγμή να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στη δουλιά του κόμματος.

Και για να ολοκληρώσω την εικόνα του πολιτικού τοπίου όπως διαμορφώνεται σήμερα να τονίσω ότι η επόμενη μάχη είναι οι προεδρικές εκλογές. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας. Από τη μια μεριά είναι ο υποψήφιος που στηρίζουν οι Σοσιαλιστές δηλαδή μιας κυβέρνησης δεξιάς με σοσιαλιστικό προσωπείο. Από την άλλη πλευρά, είναι το κεφάλαιο και η δεξιά που ποτέ πριν δεν έχει κερδίσει μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναμένεται σκληρή μάχη. Η εκλογή του υποψηφίου της δεξιάς θα μπορούσε να είναι μια αρνητική δυναμική εξέλιξη για την πορεία της Πορτογαλίας.

Το ΚΚ έχει δικό του υποψήφιο και για πρώτη φορά μάλιστα έχει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα, Τζερόνιμο ντε Σόουζα. Φυσικά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά για το πολιτικό αποτέλεσμα στόχος μας είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για το λαό. Για να αναπτερώσουμε την ελπίδα και να δώσουμε νέες δυνατότητες στο λαό μας που περνά μια πολύ δύσκολη κρίση.

- Σε όλη την Ευρώπη ζουν με το φόβο της μετάδοσης της «ασθένειας» της εξέγερσης των μεταναστών, όπως έγινε στη Γαλλία. Τι ακριβώς συμβαίνει στην Πορτογαλία, δεδομένης της ιδιαίτερης σύνθεσης του πληθυσμού, με τα μεγάλα ποσοστά μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς από πολλές χώρες ειδικά της Αφρικής. Τι γίνεται στην Πορτογαλία;

- Η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στη Γαλλία. Είναι γεγονός ότι η χώρα δέχεται τεράστια μεταναστευτικά κύματα από την Αφρική, τη Βραζιλία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι, επίσης, γεγονός ότι είναι τμήματα του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν πολλαπλά και συνάμα ειδικά προβλήματα. Φυσικά, υπερασπιζόμαστε και τα δικαιώματά τους και την πλήρη νομιμοποίησή τους. Προς το παρόν, οι συνθήκες ζωής τους δεν είναι ιδιαίτερα καλές, αλλά υπάρχουν σχέδια και πλάνα για τη σχετικά καλύτερη ενσωμάτωσή τους από ό,τι στη Γαλλία. Πρέπει να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί, εξαιτίας της πολιτικής που επιτάσσει η ΕΕ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ αρνητικές εξελίξεις, εξαιτίας ακριβώς αυτής της πολιτικής της ΕΕ. Προσπαθούμε, κυρίως, μέσα από τα Συνδικάτα να είμαστε αλληλέγγυοι στα προβλήματα των μεταναστών και να προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα ειδικά προβλήματά τους.


Χρ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ