Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΕΘΝΗ
Η «ΕΞΕΓΕΡΣΗ» ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΚΕΤΟ
Η κοινωνική αδικία οδήγησε στην έκρηξη

Associated Press

Τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη 2005. Τρεις βδομάδες ήταν αρκετές, για να ζήσει η χώρα στιγμές που κανείς δε φανταζόταν. Η πολύχρονη εγκατάλειψη, η περιθωριοποίηση και η συσσώρευση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι χιλιάδες άνθρωποι που στεγάζονται στις εργατικές συνοικίες των προαστίων των μεγάλων γαλλικών πόλεων, χρειάστηκαν μόνο μιαν αφορμή για να εκραγούν. Την έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας «απόβλητα» τους πλέον καταφρονεμένους του γαλλικού καπιταλισμού, μετά από άλλο ένα θανατηφόρο επεισόδιο βίας ανάμεσα σε νεαρούς και Γάλλους αστυνομικούς.

Χιλιάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, χιλιάδες συλλήψεις έγιναν (ακόμη και αθώων), ένας, ουσιαστικά, στρατιωτικός νόμος ανασύρθηκε, από τη μαύρη περίοδο του πολέμου στην Αλγερία, για να επιβληθούν τα σκληρότερα κατασταλτικά μέτρα που η Γαλλία «του φωτός» γνώρισε ποτέ. Το γαλλικό «μοντέλο ενσωμάτωσης» των μεταναστών κατέρρευσε, προκαλώντας θόρυβο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων που «έχτισαν» τη γαλλική οικονομία, η νεολαία της σύγχρονης εργατικής τάξης, είναι οι απόκληροι ενός καπιταλιστικού συστήματος, που αρχίζει να παραπαίει από τα αδιέξοδά του.

Στα λαϊκά προάστια - γκέτο του Παρισιού βρέθηκε για 10 μέρες και ο «Ρ» και τα ρεπορτάζ αυτής της αποστολής δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα από τις 22/11 - 2/12/2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ