Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Κέρδισε τη δίκη ο Πρόεδρος του Εργατικού ΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Με επιστολή ευχαριστεί όσους του συμπαραστάθηκαν και το ΚΚΕ

Ο Γκόραν Μάρκοβιτς στο βήμα της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα το Νοέμβρη(Ο «Ρ» φιλοξένησε συνέντευξή του, στις 27/11/2005)
Ο Γκόραν Μάρκοβιτς στο βήμα της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα το Νοέμβρη(Ο «Ρ» φιλοξένησε συνέντευξή του, στις 27/11/2005)
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Γκόραν Μάρκοβιτς, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα νομικά και στις πολιτικές επιστήμες, που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Σλόμπομιρ Π της Μπιγέλινα ως βοηθός καθηγητή, απολύθηκε από τη θέση αυτή με το πρόσχημα του πολιτικού ασυμβίβαστου αφού ηγήθηκε της εκλογικής λίστας του κόμματος στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβρη, κάτι που δεν ικανοποίησε τον ιδιοκτήτη του Πανεπιστημίου, τον γνωστό επιχειρηματία του Σικάγου και εκατομμυριούχο Σλόμπονταν Πάβλοβιτς. Παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν να εγκαταλείψει την πολιτική του δραστηριότητα και τις υποδείξεις να συγγράψει μια απολογητική επιστολή, ώστε να του δοθεί αμνηστία και να διατηρήσει τη θέση του, ο Μάρκοβιτς αρνήθηκε να υποκύψει, κι έτσι ο ίδιος ο Πάβλοβιτς του είπε ότι ως κομμουνιστής δεν μπορούσε πλέον να εργάζεται στο πανεπιστήμιό του διότι «ως κομμουνιστής δεν ήταν κατάλληλος για να φροντίζει για τη μόρφωση των παιδιών».

Μετά την αποπομπή του από το πανεπιστήμιο ο Γκόραν Μάρκοβιτς αποφάσισε να μηνύσει τον εργοδότη του στο τοπικό δικαστήριο της Μπιγέλινα. Ταυτόχρονα, πληροφόρησε τους προοδευτικούς πολιτικούς και ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο για την υπόθεσή του. Ελαβε πολλές επιστολές υποστήριξης και επιστολές διαμαρτυρίας στάλθηκαν επίσης στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Οι επιστολές διαμαρτυρίας υπογράφονταν από κομμουνιστικά κόμματα, συνδικάτα και ακαδημαϊκούς καθηγητές από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τη Σκοτία και την Αργεντινή. Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ παρουσίασαν την υπόθεσή του ως περίπτωση παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πρέσβεις της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα καθώς και το Κοινοβούλιο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ενημερώθηκαν επίσης και στάλθηκαν εκεί επιστολές διαμαρτυρίας.

Η καθημερινή πολύ γνωστή εφημερίδα «Euro Blic» έγραψε για τη δίκη στο τεύχος της 30ής του Νοέμβρη και ένας δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδας του Σαράγεβο «Daily Voice» επίσης έγραψε σχετικά. Ο Γκόραν Μάρκοβιτς μίλησε για την υπόθεσή του στην τηλεόραση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης που φέρει τον τίτλο «Κάτω από το Χαλί».

Το δικαστήριο στην απόφασή του δικαίωσε τον Μάρκοβιτς. Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου παρέβλεψαν πως η αποπομπή του Μάρκοβιτς αποτελούσε μια πράξη πολιτικού διωγμού, στις καταθέσεις τους πρακτικά επιβεβαίωσαν ακριβώς αυτό. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αποπομπή του ήταν παράνομη. Δεν επέμεινε στο γεγονός πως ήταν πολιτική δίωξη, αλλά αποφάνθηκε πως επρόκειτο για τυπικές παράνομες ενέργειες των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου, θεωρώντας ότι ο λόγος της αποπομπής του Μάρκοβιτς δεν ήταν η πολιτική δραστηριότητά του.

Για όλη αυτή την εξέλιξη ο Πρόεδρος του ΕΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με επιστολή του σημειώνει τη βαθιά ευγνωμοσύνη του «σε όλους τους συντρόφους που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, έστειλαν επιστολές αλληλεγγύης, υπέγραψαν κείμενα συμπαράστασης και ενεπλάκησαν σε διάφορες πρωτοβουλίες και οργανώσεις. Ηταν μια πολύ σημαντική ηθική υποστήριξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ