Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Στις 24 του Γενάρη η απόφαση για τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος

Από συνάντηση, τον Ιούνη του 2005, του Α. Ρούμπιξ στην Αθήνα με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα
Από συνάντηση, τον Ιούνη του 2005, του Α. Ρούμπιξ στην Αθήνα με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λετονίας, η οποία αναμένεται στις 24/1/2006, σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης του ΚΚ Λετονίας, που ισχύει από το 1991, όπως και των άλλων αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων, όπως, π.χ., είναι η απαγόρευση υποψηφιότητας για όσους παρέμειναν στο ΚΚΛ και μετά τις 13 του Γενάρη 1991, θα έχει σοβαρή επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις της Λετονίας. Αυτό σημείωσε σε πρόσφατη δήλωσή του σε Συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ) ο Πρόεδρός του, Α. Ρούμπιξ.

Ο Πρόεδρος του ΣΚΛ τάχθηκε επίσης ενάντια στη διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα το 2006 και τόνισε πως διαψεύστηκαν εκείνοι που έλεγαν ότι όταν η Λετονία ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ η ζωή των απλών ανθρώπων θα γίνει καλύτερη. Ετσι, η Λετονία εξακολουθεί να είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Το ΣΚΛ αποφάσισε στη Συνδιάσκεψή του να προσχωρήσει στον εκλογικό συνασπισμό «Κέντρο συναίνεσης», με τον οποίο θα κατέβουν στις βουλευτικές εκλογές του 2006 οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτάσσονται τόσο στον εθνικισμό των Λετονών, όσο και στον εθνικισμό των ρωσόφωνων της Λετονίας.

Σύμφωνα με τον Α. Ρούμπιξ, στο «επίκεντρο του προεκλογικού προγράμματος θα πρέπει να βρεθούν τα ζητήματα της φιλίας και συναίνεσης των λαών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ισότητάς τους απέναντι στο νόμο, τα ζητήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τα ζητήματα του αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση του πληθυσμού, αλλά και της καλυτέρευσης των σχέσεων της Λετονίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ