Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ 2005
Ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και λαϊκά σκιρτήματα

1ο ΜΕΡΟΣ: Ευρώπη και Ασία

Το 2005 που έφυγε ήταν άλλη μια χρονιά πλούσια σε διεθνή γεγονότα, με την εξέλιξη της ανθρωπότητας να περνάει μέσα από αντιθέσεις και αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και σημαντικά αγωνιστικά σκιρτήματα των λαϊκών κινημάτων. Ο «Ρ» μέσα από δύο αφιερώματα ανασκόπησης της χρονιάς και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που πρόσφεραν θα επιχειρήσει να αναδείξει και να θυμίσει στους αναγνώστες πλευρές αυτής της σύνθετης πραγματικότητας.

Αυτή, λοιπόν, τη χρονιά η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού εντάθηκε σε όλα τα μέτωπα, αλλά ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και κάποια ανάταση στην απάντηση των λαών. Το σημερινό πρώτο αφιέρωμα θα ξεκινήσει με τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα στην Ευρώπη και την Ασία. Στην ήπειρό μας με το «Οχι» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη από το γαλλικό και τον ολλανδικό λαό δόθηκε ένα ηχηρό χαστούκι στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, που θεωρεί ότι έχει τους λαούς στο τσεπάκι.

Στο δεύτερο, την επόμενη Κυριακή θα αναφερθούμε στα γεγονότα στην αμερικάνικη ήπειρο και ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική όπου πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας και αλλαγής. Επίσης, στη χιλιοβασανισμένη μαύρη ήπειρο της Αφρικής και τη μακρινή Αυστραλία.

Παράλληλα, αυτή τη χρονιά είχαμε και τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές που στην πραγματικότητα είναι εγκλήματα του ίδιου του συστήματος. Τόσο οι τυφώνες με χαρακτηριστική περίπτωση τον «Κατρίνα» όσο και οι σεισμοί όπως ο φονικός εγκέλαδος στο Πακιστάν είναι τέτοια παραδείγματα. Της παντελούς έλλειψης προστασίας των ανθρώπων και της αδιαφορίας για τα εκατομμύρια πληγέντες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μέσα στην αντιφατικότητά τους πολλά από τα γεγονότα της χρονιάς δείχνουν ότι μέσα σε ένα συσχετισμό δύναμης, που εξακολουθεί να είναι αρνητικός για τους λαούς, υπάρχουν και δημιουργούνται σημαντικά ρήγματα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Που κάτω από προϋποθέσεις, είναι παρακαταθήκη για την ανάπτυξη του κινήματος που μπορεί να αμφισβητήσει τη νέα τάξη πραγμάτων και να ανοίξει δρόμο για ριζικές αλλαγές στην προοπτική του σοσιαλιστικού αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ