Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πρώτη γεύση... εκδημοκρατισμού «αλά ευρεία Μέση Ανατολή»

Associated Press

Ο Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να δηλώνει περιχαρής για την πολλοστή προεδρική θητεία που εξασφάλισε, η εκλογική διαδικασία όμως που τον ανέδειξε, κάθε άλλο παρά νομιμοποίησε την εξουσία του, όπως ο ίδιος θα ήθελε και όπως οι Αμερικανοί σύμμαχοί του επιθυμούν, στο πλαίσιο του σχεδίου για την «ευρεία Μέση Ανατολή».

Ο «μόνιμος» Πρόεδρος της Αιγύπτου προσέφερε στους συμπατριώτες του την πρωτόγνωρη εμπειρία να προσέλθουν πολλές φορές στις κάλπες, το χρόνο που πέρασε. Κλήθηκαν να εγκρίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων στις προεδρικές εκλογές (υπό σχεδόν απαγορευτικούς όρους), να εκλέξουν Πρόεδρο, να εκλέξουν Κοινοβούλιο.

Το κόμμα του Μουμπάρακ, όπως και ο ίδιος, εξασφάλισαν την πλειοψηφία. Οι καταγγελίες για νοθεία, το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, τα αιματηρά επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες, η άνοδος της εκλογικής δύναμης των, εκτός νόμου, «Αδελφών Μουσουλμάνων», καθώς και οι εικόνες ανθρώπων να προσπαθούν να μπουν από το παράθυρο στα εκλογικά τμήματα, επειδή η αστυνομία είχε αποκλείσει την είσοδο, προκάλεσαν «αμηχανία» στους «καλούς συμμάχους», ενώ άναψαν ένα φιτίλι έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του Νείλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ