Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΦΩΝΑΣ "ΤΖΟΡΤΖ"
"Πλημμυρίδες θανάτου"

Τους 400 πλησιάζει ο αριθμός των νεκρών που έχει αφήσει πίσω του ο τυφώνας "Τζορτζ" στο πέρασμα από τα νησιά της Καραϊβικής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Κούβα.

Στην Αϊτή αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 147 ανθρώπων και εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άλλων 40, ενώ οι άστεγοι είναι 167.332. Οσο για τις υπόλοιπες χώρες, στη Δομινικανή Δημοκρατία οι νεκροί ανήλθαν στους 206, στην Κούβα στους 6, ενώ στις ΗΠΑ 3, στις Πολιτείες της Φλόριντα και της Λουιζιάνας. Επίσης έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι στο Πουέρτο Ρίκο, 2 στα νησιά Λιούαρντ, 4 στο Σεντ Κιτς και 1 στις Μπαχάμες.

Στην Αβάνα, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, τη χορήγηση πακέτου βοήθειας στους Κουβανούς πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας "Τζορτζ". Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η Κούβα θα προσφέρει βοήθεια στις γειτονικές χώρες - τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή - που υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες ζημιές απ' ό,τι η Κούβα, ενώ η αρχή έγινε με την αποστολή ενός αεροπλάνου που μετέφερε γιατρούς και φαρμακευτική βοήθεια. "Εμείς δε μένουμε στα λόγια, αλλά κάνουμε έργα", τόνισε ο Κάστρο και κάλεσε τις πλούσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Γαλλία να βοηθήσουν την Αϊτή, λέγοντας πως εάν στείλουν φάρμακα, η Αβάνα θα στείλει "όσους γιατρούς χρειάζεται" για να βοηθήσουν τους Αϊτινούς.

Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει και να προειδοποιήσει ότι η Αβάνα θα αρνηθεί κάθε βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που εδώ και 40 χρόνια διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κούβας. Στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον αντιπροσώπων των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, ο Κάστρο έκανε έναν συνολικό πρώτο απολογισμό των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας "Τζορτζ", αλλά και η ξηρασία που προηγήθηκε, με συνέπεια να υποστούν σοβαρές ζημιές οι καλλιέργειες μπανάνας, καφέ, κακάο, γιούκα, ρυζιού και ζάχαρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ