Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλείνει η αυλαία της πιο αμφίρροπης μάχης

ΒΟΝΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Αύριο θα ανοίξουν οι κάλπες και θα κριθεί αυτή η μάχη που διεξάγεται στήθος με στήθος μεταξύ του καγκελαρίου, Χέλμουτ Κολ, και του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξακολουθούν να διατηρούν ένα προβάδισμα τεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) του Κολ. Στη χτεσινή και τελευταία από τις καθημερινές σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιούσε το ινστιτούτο FORSA, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 42% και οι Χριστιανοδημοκράτες 38%, ενώ αμετάβλητα παραμένουν τα ποσοστά και των μικρότερων κομμάτων. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες παραμένουν στο 5%, οι Πράσινοι στο 6% και το κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) στο 4%. Αντίθετα, το ινστιτούτο "Emnid" τοποθέτησε τα κόμματα μία ανάσα το ένα από το άλλο δίνοντας στο SPD και το CDU 40% και 39%, αντίστοιχα.

Οι δύο "μονομάχοι" έκλεισαν χτες και επισήμως τις προεκλογικές τους καμπάνιες με ένα θεαματικό πέρασμα από "καυτές έδρες" αλλά και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο Κολ στη Ρηνανία και ο Σρέντερ στο Βερολίνο, σε μία ύστατη προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις και κυρίως το 24% των φερόμενων αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Αλλά όλα είναι πιθανά και τα δύο κόμματα είναι τόσο κοντά που πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν την πιθανότητα να μοιραστούν όχι μόνο τις ψήφους αλλά και τα σκήπτρα της εξουσίας. Μία πιθανότητα που δεν έχουν απορρίψει ούτε οι δύο μονομάχοι.

Η αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση πάντως θυμίζει πολύ έντονα και την προηγούμενη αναμέτρηση του 1994, όπου και τότε φαινόταν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν έτοιμοι να εκτοπίσουν το "γερμανικό θωρηκτό" από την εξουσία, κάτι όμως που δεν το κατάφεραν τελικά. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε από την αρχή του καλοκαιριού που είχε αρχίσει ανεπισήμως η προεκλογική εκστρατεία και φαινόταν ότι ο Σρέντερ θα σαρώσει στο δρόμο του προς την Προεδρία και θα "στείλει αδιάβαστο στο σπίτι του" τον Κολ. Ολες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν μέχρι τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον 10% μπροστά. Αλλά για άλλη μια φορά ο Κολ αποδείχτηκε "Λάζαρος". Στο κάτω κάτω παρά το αρνητικό κλίμα εναντίον του και τη φθίνουσα πορεία της γερμανικής κοινωνίας έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και δοκιμασμένες επιλογές, ακριβώς αυτά που προτείνει και ο Σρέντερ. Με μία διαφορά: ο Κολ μπορεί να "περηφανεύεται" ότι είναι ο εμπνευστής και αυθεντικός εκφραστής αυτών των σκληρών προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ