Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η αντιπαράθεση για την παλαιστινιακή ανεξαρτησία

ΛΙΕΓΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ολοένα και περισσότερο εντείνεται η νέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στις 4 Μάη 1999. Τη στιγμή αυτή, επέλεξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για να αφήσει να διαρρεύσουν φήμες ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το 13% της Δυτικής Οχθης.

"Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και μετά από 5 χρόνια αυτονομίας, όπως όριζαν οι συμφωνίες, έχουμε δικαίωμα να προχωρήσουμε όπως θέλουμε και ελπίζουμε σε αυτό να έχουμε τη συμφωνία του Ισραήλ... Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα όλη η ειρηνευτική διαδικασία έχει παγώσει γιατί δεν εφαρμόστηκε τίποτα από όσα συμφωνήθηκαν υπό την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, το 1993". Με αυτά τα λόγια ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος βρέθηκε χτες στη βελγική πόλη Λιέγη όπου έκανε μία στάση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Νέα Υόρκη. Ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και επιβεβαίωσε ότι, κατά την παραμονή του στη Λιέγη, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό, πρώην πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην ιδέα της ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.

Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέφυγε να διευκρινίσει αν προτίθεται να ανακοινώσει την ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπός του, όμως, Νταμπίλ Αμπουρντενέχ, υπογράμμιζε ότι η ανακοίνωση, όντως, θα γίνει τη Δευτέρα και εκτιμάται ότι αρκετές χώρες θα υποστηρίξουν την παλαιστινιακή θέση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε: "η μονομερής ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας θα σημάνει την ολική κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας" και έσπευσε να συμπληρώσει ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει αποφασιστικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος "Λικούντ", ζητούν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να διακόψει τις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους σε περίπτωση που ανακοινωθεί η ανακήρυξη. Την ίδια στιγμή, όμως, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού υποστήριζαν, χτες, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να εγκρίνει την αποχώρηση των στρατιωτών του από το 13% της Δυτικής Οχθης.

Η, προσφάτως, δημιουργηθείσα αυτή ένταση, ανάγκασε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να εγκαταλείψει το σχέδιό του για τριμερή συνάντηση στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι ο Μπιλ Κλίντον θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο άνδρες ενώ αναλόγως αναμένεται να πράξει και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία φέρεται αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ, να αναβάλει την ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ένταση και διαφωνίες μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο Αραφάτ (2000-11-08 00:00:00.0)
«Δε βλέπει» άμεσα συμφωνία ο Σάντι Μπέργκερ... (2000-09-06 00:00:00.0)
Χαμόγελα και δεσμεύσεις άνευ βημάτων προόδου (1999-11-03 00:00:00.0)
Συμφώνησαν διαφωνώντας Μπάρακ και Αραφάτ (1999-07-29 00:00:00.0)
Προς οριστικοποίηση της αναβολής ανακήρυξης ανεξαρτησίας (1999-04-27 00:00:00.0)
Καμιά κουβέντα για παλαιστινιακή ανεξαρτησία (1996-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ