Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμιά κουβέντα για παλαιστινιακή ανεξαρτησία

Αντεγκλήσεις και απειλές εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η δήλωση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι μετά την πάροδο της "μεταβατικής περιόδου" θα διακηρύξει την ανεξαρτησία του παλαιστινιακού κράτους. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την άσκηση βίας κατά των Παλαιστινίων και η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ προχώρησε σε ειδικό διάβημα προς τις ισραηλινές αρχές.

Αποφασισμένος να κηρύξει την παλαιστινιακή ανεξαρτησία εμφανίστηκε, σε συνέντευξή του προς τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης διευκρίνισε ότι μόλις τελειώσει η 5χρονη μεταβατική περίοδος που ορίζεται από τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, δηλαδή προς το τέλος του 1998, θα κηρύξει ανεξάρτητο το παλαιστινιακό κράτος, όποια και αν είναι η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.

Οι δηλώσεις Αραφάτ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει "εντελώς παράνομη και επικίνδυνη τη μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους". Ο Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί παλαιστινιακή ανεξαρτησία και ότι η μόνη προοπτική που "βλέπει" είναι η διευρυμένη αυτονομία της Δυτικής Οχθης. Επιπλέον, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι "το Ισραήλ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο της διακήρυξης ανεξαρτησίας".

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με την άσκηση βίας σε βάρος των Παλαιστινίων. Οι επίμαχες βιντεοταινίες έκαναν το γύρο του κόσμου και η αποπομπή των δύο στρατιωτών από τον ισραηλινό στρατό δε φαίνεται αρκετή να καθησυχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια απέστειλε επιστολή προς την ισραηλινή κυβέρνηση ζητώντας την άμεση πάταξη των "φαινομένων" αυτών. Παράλληλα, ζήτησε γραπτώς από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την πρόσφατη απόφασή του, με την οποία επιτρέπεται στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας (Σιν Μπετ) να ασκούν βία κατά τη διάρκεια ανακρίσεων υπόπτων Παλαιστινίων για "τρομοκρατικές" ενέργειες. Η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου και κατηγορεί τις ισραηλινές αρχές ότι προχωρούν σε "θεσμοποίηση" των βασανιστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ