Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Και το σύστημα υγείας στα γρανάζια του Μάαστριχτ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

(ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ).-

Τα μέτρα περικοπών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα γρανάζια της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν άφησαν άθικτο και το σύστημα υγείας. Περικοπές εξαγγέλθηκαν ήδη και άλλες αναμένονται για το 1997 σε τομείς που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση ή την αποκατάσταση της υγείας, όπως συμμετοχή κατά κάποιο ποσοστό στην περίπτωση παραμονής σε νοσοκομείο, της παροχής υπηρεσιών σε κατάκοιτους, σε κούρες αποθεραπείας κλπ.

Τώρα στον κλοιό αυτό μπήκαν και οι γιατροί και άλλο υγειονομικό προσωπικό. Επειδή, όπως τους καταλογίζουν τα ταμεία υγείας, με τα οποία έχουν συμβληθεί, με τα φάρμακα και άλλα μέσα αντιμετώπισης της υγείας για τα οποία εκδίδουν συνταγές, ξεπέρασαν τον επιτρεπόμενο προϋπολογισμό του 1995 κατά 850 εκατομμύρια μάρκα, ίσως κληθούν να πληρώσουν τα "σπασμένα", δηλαδή ένα ποσό 50.000 - 90.000 μάρκων ο καθένας. Εννοείται ότι το ποσό αυτό αφορά μόνο τους γιατρούς 9 ταμειακών ενώσεων από τις συνολικά 23, με τις οποίες έχουν συμβληθεί 110.000 Γερμανοί γιατροί. Αν η απειλή αυτή για επιστροφή - πρόστιμο πραγματοποιηθεί, πολλοί γιατροί, ιδιαίτερα στην πρώην ΓΛΔ, που για να ξεκινήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους χρεώθηκαν σημαντικά ποσά, κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.

Γι' αυτό και κατέβηκαν στους δρόμους την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν: στο Πότσνταμ 2.500, στην Ερφούρτη 7.000 (προερχόμενοι από όλη τη Θουρινγκία), στη Βαυαρία οι μισοί από τους 18.000 ιδιωτικούς γιατρούς, αλλά επίσης και αρκετοί στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και την Κάτω Σαξωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ