Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Μυστική επιχείρηση εισαγωγής όπλων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες στον αμερικανικό Τύπο αναφέρουν ότι ευρωπαϊκές κατασκοπευτικές υπηρεσίες έχουν επισημάνει πως η κυβέρνηση της Βοσνίας έχει αρχίσει μια μυστική επιχείρηση εισαγωγής όπλων βαρέως πυροβολικού μέσω του λιμανιού της πόλης Πλος της Κροατίας, που βρίσκεται στις ακτές της Αδριατικής. Και αυτό, παρά το ότι η περσινή συμφωνία στο Ντέιτον του Οχάιο απαγόρευε ρητά την απόκτηση αδήλωτων βαρέων όπλων από οποιαδήποτε από τις τρεις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Η πληροφορία αυτή αποδίδεται σε ανώτατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, δήλωσε ο αξιωματούχος, 40 τέτοια όπλα τύπου "Χαουίτζερς", διαμετρήματος 155 χιλιοστομέτρων, έφθασαν σ' αυτό το λιμάνι.

Σχετικά μ' αυτή την κίνηση, ο ανταποκριτής των "Νιου Γιορκ Τάιμς", Κρις Χέντζες, μετέδωσε από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, ότι η πιο πάνω ενέργεια επιβεβαιώνει προηγούμενες πληροφορίες πως οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό και καλά εφοδιασμένο στρατό έξω από τα πλαίσια της ομοσπονδίας τους με τους Βόσνιους Κροάτες. Εξηγεί ότι η προταθείσα αυτή ομοσπονδιακή δύναμη, στην οποία αντιδρούν τόσο οι Κροάτες, όσο και οι μουσουλμάνοι, υποτίθεται ότι θα έχει ένα συγχωνευμένο στρατό και διοίκηση.

Οι ΗΠΑ, σημειώνει ο Χέντζες, έχουν δεσμευτεί να εφοδιάσουν με βαριά όπλα αυτή την ομοσπονδία, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των δυνάμεών της με αυτές που διαθέτουν οι καλύτερα εξοπλισμένοι Βόσνιοι Σέρβοι, μέσα στα συμφωνημένα όρια. Αλλά αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν το φόβο πως οι μουσουλμάνοι επιδιώκουν να συσσωρεύσουν περισσότερα όπλα από όσα επιτρέπει η συμφωνία του Ντέιτον, ώστε να αποκτήσουν υπεροχή σε μια πιθανή αναμέτρηση, αν δηλαδή επαναληφθεί ο πόλεμος στη Βοσνία, σε περίπτωση που η υπό μουσουλμανική ηγεσία κυβέρνησή της αποφασίσει να ενοποιήσει τα εδάφη της.

Ο αρχικά αναφερόμενος ανώνυμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι σ' αυτό το λαθρεμπόριο όπλων βοήθησαν η Τουρκία και η Μαλαισία. Δεν είπε από πού προέρχονται τα όπλα, πρόσθεσε όμως πως η βοσνιακή κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα μυστική συμφωνία όπλων με την Τουρκία, τη Μαλαισία και το Ιράν.

Κατά τον ίδιο πληροφοριοδότη, τα παραπάνω αναφερόμενα όπλα πέρασαν, μέσα σε κοντέινερς, από το λιμάνι του Πλότσε της Κροατίας προς τη Βοσνία και απέφυγαν τον έλεγχο γιατί ανήκαν στις στρατιωτικές μονάδες της Τουρκίας και της Μαλαισίας, που βρίσκονται γύρω από την ελεγχόμενη από τους μουσουλμάνους πόλη Ζένιτσα και αποτελούν μέρος της "ειρηνευτικής δύναμης" από 53.000 άνδρες, η οποία καθοδηγείται από το ΝΑΤΟ. Τα κοντέινερς αποτελούσαν μέρος των στρατιωτικών εφοδίων που επιστράφηκαν από την Τουρκία μαζί με το τμήμα από 500 μουσουλμάνους που είχαν πάει σ' αυτή τη χώρα με βάση ένα αμερικανικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση και εφοδιασμό των Βοσνίων μουσουλμάνων, σύμφωνα με την πληροφορία των ευρωπαϊκών κατασκοπευτικών υπηρεσιών.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή, που δεν αποκάλυψε το όνομά του, δήλωσε στον Χέντζες ότι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ερευνούν τις ευρωπαϊκές πληροφορίες, είπε μάλιστα πως ο ίδιος πιστεύει ότι αληθεύουν.

Προστίθεται ότι τα 20 κοντέινερς βρίσκονται τώρα στην περιοχή της Ζένιτσα, σε στρατόπεδα που ελέγχονται από τους Τούρκους, αν και οι Μαλαισιανοί, ίσως έχουν μερικά από αυτά τα κοντέινερς. Τα όπλα αυτά δεν έχουν ακόμα συναρμολογηθεί, προφανώς γιατί οι Τούρκοι φοβούνται μήπως επισημανθούν φωτογραφιζόμενα από δορυφόρους, κατά τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο.

Μολονότι οι Τούρκοι και οι Μαλαισιανοί ερωτήθηκαν για τα φορτία αυτά από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, δεν τα απομάκρυναν από τη Βοσνία, ούτε και επιβεβαίωσαν την ύπαρξή τους.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία ανάμεσα στη Βοσνία και το Ιράν, επίσης προβλέπει μια πιθανή αποστολή φορτίων με βαριά όπλα, αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως το Ιράν έχει στείλει όπλα στη Βοσνία μετά την περσινή ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Χέντζες τονίζει κατόπιν ότι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΝΑΤΟικής μυστικής υπηρεσίας: "Η βοσνιακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει τον έλεγχό της πάνω σε όλη τη Βοσνία και, αν δεν μπορέσει να το επιτύχει με ειρηνικά μέσα, είναι έτοιμη να το πράξει με στρατιωτικά μέσα". Και πρόσθεσε: "Το εξωτερικό κέντρο εξουσίας στο Σαράγεβο μετατοπίζεται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στις ισλαμικές χώρες, ιδιαίτερα στο Ιράν, την Τουρκία και τη Μαλαισία, που είναι αποφασισμένες να εξοπλίσουν και εφοδιάσουν το μουσουλμανικό αυτό κράτος".

Στο αμερικανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και εφοδιασμού, αντιτίθενται οι Ευρωπαίοι. Αρχικά, οι ΗΠΑ είχαν προτείνει ένα πρόγραμμα αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αναγκάστηκαν να το μειώσουν στα 400 εκατομμύρια δολάρια, λόγω της μη υποστήριξής του από τους συμμάχους.

Στις 24 Οκτώβρη, το σκάφος "Αμέρικαν Κόντορ" (γύπας) προσάραξε στο Πλότσε, μεταφέροντας ένα φορτίο αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλάμβανε τανκς, αντιαρματικά όπλα, ελικόπτερα, πολυβόλα και άλλα όπλα. Το σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο σε διεθνή ύδατα, αναμένοντας οδηγίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ενα άλλο φορτίο με όπλα, που έφθασε στο Σαράγεβο στις 29 Αυγούστου, βρίσκεται τώρα σε αποθήκη της Βοσνίας, φρουρούμενο από στρατιώτες του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ