Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Γιατί αδειάζουν οι τάξεις στα σχολεία της Ρωσίας

"Βράζει" η περιφέρεια της Ρωσίας από τη δυσαρέσκεια. Παντού ξεσπούν αυθόρμητες εστίες διαμαρτυρίας. Το κακό είναι ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι ασυντόνιστες και δε βγαίνουν από τα πλαίσια των οικονομικών διεκδικήσεων. Εξετάζοντας τη γεωγραφία των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων διαφόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων, των ανθρακωρύχων, μεταλλωρύχων, των ιατρών, επιστημόνων και ναυτικών, μεταξύ των χιλιάδων απεργιών που διεξάγονται σήμερα στη Ρωσία, ξεχωρίζει ιδιαίτερα η απεργία των εκπαιδευτικών στην πόλη Σικτικβάρ, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας Κόμι (Βόρεια Ρωσία). Είναι σημαντικό το παράδειγμα του απεργιακού αγώνα των εκπαιδευτικών της πόλης αυτής, γιατί δεν ξέσπασε αυθόρμητα, επικεφαλής του είναι οι κομμουνιστές της Επιτροπής Πόλης του ΚΕΚΡ, οι οποίοι κατόρθωσαν να ενώσουν και να κατευθύνουν τη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών σε ενιαία κοίτη.

Ο αναπληρωτής του πληροφοριακού - μεθοδολογικού κέντρου του ΚΕΚΡ για το εργατικό κίνημα Βλαντίμιρ Αντρέγεφ, παρουσίασε για το "Ρ" το χρονικό του απεργιακού αγώνα των εκπαιδευτικών της πόλης Σικτικβάρ. Στις 29 Οκτώβρη η γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών του σχολείου αρ. 25 αποφάσισε να κηρύξει απεργία διαρκείας στις 11 Νοέμβρη 1996 με κύριο αίτημα την καταβολή των χρωστούμενων καθυστερούμενων μισθών και κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς των άλλων σχολείων να προσχωρήσουν σ' αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας. Εκλέχτηκε απεργιακή επιτροπή μ' επικεφαλής τον αναπληρωτή γραμματέα της Επιτροπής Πόλης του ΚΕΚΡ καθηγητή Αλεξάντρ Βέρμπιν. Στις 11 Νοέμβρη οι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους, αλλά δεν έγιναν τα μαθήματα. Στους απεργοσπάστες δεν επιτράπηκε να μπουν στις τάξεις. Την ίδια μέρα στην απεργία προσχώρησαν άλλα 5 σχολεία και την επομένη ο αριθμός των απεργών διπλασιάστηκε. Στην απεργία συμμετείχαν τώρα τα μεγαλύτερα σχολεία και παιδικοί σταθμοί της πόλης. Στις 12 Νοέμβρη εκπρόσωποι 72 ιδρυμάτων εθνικής παιδείας της πόλης Σικτικβάρ είχαν συνάντηση με τη διοίκηση της πόλης. Οι εξηγήσεις και οι υποσχέσεις δεν ικανοποίησαν τους εκπαιδευτικούς. Στη σύσκεψη εκλέχτηκε Συμβούλιο των Εργαζομένων στην Εθνική Παιδεία με δικαίωμα σύγκλησης εκπαιδευτικής συνδιάσκεψης. Η δασκάλα Σ. Ρογκάτσεβα παρουσίασε το αίτημα του σχολείου αρ. 12 για παραίτηση των καθοδηγητών της Δημοκρατίας και της διοίκησης, πράγμα για το οποίο ο παραβρισκόμενος στη σύσκεψη αντιδήμαρχος της πόλης Α. Ντοβγκάλεφ την απείλησε με δίωξη. Στις 14 Νοέμβρη στην πόλη απεργούσαν 15 σχολεία και ένας παιδικός σταθμός. Αλλα 10 σχολεία και 10 παιδικοί σταθμοί της Ιζβα, προάστιο της πρωτεύουσας, κήρυξαν προαπεργιακή κατάσταση, πραγματοποίησαν συνδιάσκεψη, συγκρότησαν Συντονιστικό Συμβούλιο, καθόρισαν για τις 20 Νοέμβρη τρίωρη προειδοποιητική απεργία και για τις 8 Δεκέμβρη απεργία διαρκείας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι αρχές, αντιδρώντας στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, εφαρμόζουν την τακτική του μαστίγιου και του καρότου: Αφού στις 13 Νοέμβρη κατέβαλαν ένα μέρος του μισθού για το Σεπτέμβρη, ταυτόχρονα εκφοβίζουν τους εκπαιδευτικούς με τιμωρίες στο μέλλον. Τη φορά αυτή, όμως, φαίνεται ότι δε θα κατορθώσουν να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς. Το Σοβιέτ Εργατών της Δημοκρατίας, το ΚΕΚΡ υποστήριξαν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών του Σικτικβάρ και ζήτησαν να σταματήσουν οι πιέσεις εναντίον τους. Στο πλευρό των απεργών τάχθηκαν και οι γονείς. Στην πόλη οι γονείς συγκεντρώνουν υπογραφές σε ανοιχτό γράμμα προς τους καθοδηγητές της Δημοκρατίας και τις δημοτικές αρχές με αίτημα να πληρώνονται κανονικά οι μισθοί των εκπαιδευτικών.

Οπως αναφέραμε, η απεργία των εκπαιδευτικών του Σικτικβάρ ξεχωρίζει ακριβώς για την οργάνωση και την αλληλεγγύη της. Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται όλο και πιο συχνά να καταφεύγουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, γι' αυτό και είναι άδειες οι τάξεις των σχολείων της Ρωσίας. Το φθινόπωρο απήργησαν οι εκπαιδευτικοί εκατοντάδων σχολείων, διότι τα χρέη του κράτους για τους μισθούς των εκπαιδευτικών ανέρχονται στα περίπου 4 τρισ. ρούβλια. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να απεργούν οι εκπαιδευτικοί πολλών μέσων σχολείων στις Δημοκρατίες Κόμι και Καρέλια, στις περιφέρειες Αλτάι και Κρασνοντάρ, στις περιοχές Αρχάγγελσκ, Βολγοντά, Μούρμανσκ, Σβερντλόβσκ, Τσελιάμπινσκ και Κεμέροβο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνοι τους. Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσίας, στους 9 μήνες του 1996 απεργίες πραγματοποιήθηκαν σε 3.767 επιχειρήσεις και οργανισμούς της χώρας. Οι περισσότερες απεργίες έγιναν στον τομέα της παιδείας και της εξόρυξης άνθρακα. Συμμετείχαν σ' αυτές πάνω από 356.000 άτομα. Κύρια αιτία αυτών των κινητοποιήσεων, η μη καταβολή των μισθών. Το συνολικό χρέος ήταν στα τέλη Οκτώβρη 65 τρισ. ρούβλια. Η απεργία στο Σικτικβάρ συνεχίζεται.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ