Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΧΙ στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο

Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα, μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κατά τη συζήτηση της εισήγησης, στις 24/09/98, με θέμα "Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία", προτάθηκε από συντηρητικούς βουλευτές τροπολογία - προσθήκη σύμφωνα με την οποία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμερίζεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (23/9/98) σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας σχετικά με την τροπολογία αυτή τόνισε:

"Στην παρέμβασή μας, κατά την επί της αρχής συζήτηση, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αποφευχθεί πάση θυσία η αποστολή ξένων στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, διότι η πείρα μας δείχνει ότι κάτι τέτοιο δε βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος, αντίθετα δημιουργεί αδιέξοδα.

Εάν ετίθετο θέμα αποστολής ειρηνευτικής δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Η απόφαση όμως του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αόριστη και σκόπιμα φοβόμαστε. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξαναπαίξουν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ γενικότερα το ρόλο του εκτελεστή των αποφάσεων του ΟΗΕ με τη χρήση βίας.

Κατά την άποψή μας πρόκειται για μια παραπέρα υποβάθμιση, για ένα παραπέρα εκφυλισμό και υποβάθμιση του ΟΗΕ, που πρέπει να αποφύγουμε.

Να γιατί σας καλώ να απορρίψετε αυτή την τροπολογία, καθώς επίσης και άλλες διατυπώσεις αυτής της εισήγησης που ζητούν στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη διεξαγωγής διαπραγματεύσεων και πολιτικής λύσης πάση θυσία. Κάτι τέτοιο θα είναι δυνατό εάν πάψουν μερικοί να ενθαρρύνουν και ενισχύουν τους εξτρεμιστές - εθνικιστές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ