ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Αγριο παζάρι για το ξεπούλημα

Μέσα σε περιβάλλον ηθικής και πολιτικής σήψης επιχειρεί η κυβέρνηση να εκποιήσει τα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, εκλιπαρώντας ουσιαστικά τους ιδιώτες "επιχειρηματίες" να προσφέρουν κάτι τις για να αγοράσουν

Σε άγριο παζάρι των κυβερνώντων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες εξελίσσεται η υπόθεση του ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), της πλέον κερδοφόρας εμπορικής επιχείρησης της χώρας. Οπως προκύπτει από ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να παρουσιάζεται νέα εμπλοκή στην πώληση του 67% των μετοχών των ΚΑΕ, αφού η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε χτες και είναι σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού, δε συνοδευόταν από το πρωτότυπο της απαραίτητης εγγυητικής επιστολής.

Η προσφορά υποβλήθηκε από την ελληνογαλλική κοινοπραξία "SARESKO -Παπαέλληνα - Σαράντης", η οποία προσφέρει 3.250 δραχμές για κάθε μετοχή. Με δεδομένο ότι το ελληνικό δημόσιο πωλούσε 25 εκατ. μετοχές των ΚΑΕ (το 67%), η κοινοπραξία φέρεται να προσφέρει συνολικά 81,3 δισ. δραχμές, όταν τα καθαρά κέρδη των ΚΑΕ μόνο το 1997 ανήλθαν σε 18 δισ. δραχμές! Να σημειωθεί επίσης ότι η προσφορά είναι κατά 22 δισ. δραχμές χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας, καθώς χτες η μετοχή διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο στην τιμή των 4.125 δραχμών.

Η άλλη προσφορά που υποβλήθηκε από την ολλανδική εταιρία KAPPE, (προσφέρει 3.300 δραχμές ανά μετοχή) απορρίφθηκε επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία δεν προσκόμισε εγγυητική επιστολή όπως προβλέπεται στους όρους πώλησης.

Πρόβλημα, βέβαια, υπήρχε και με την προσφορά, η οποία κρίθηκε νομότυπη. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΔΕΚΑ, η ελληνογαλλική κοινοπραξία δεν κατέθεσε το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής, αλλά αντίγραφο. Σε επικοινωνία που υπήρξε χτες το βράδυ μεταξύ των εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και της κοινοπραξίας, ζητήθηκε από τη δεύτερη να προσκομίσει μέχρι σήμερα το πρωί (πριν ανοίξει το Χρηματιστήριο) το πρωτότυπο, ώστε... να κατακυρωθεί υπέρ αυτής ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της κυβέρνησης, η μη προσκόμιση του πρωτότυπου της εγγυητικής επιστολής, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: είτε ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, η οποία θα λήξει σήμερα το πρωί με την προσκόμιση της εγγυητικής, είτε ότι η κοινοπραξία δεν έχει στη διάθεσή της το ποσό των 81 δισ. δραχμών (το οποίο θα πρέπει να καταβάλει μέχρι σήμερα το πρωί) οπότε και... ελίσσεται.

Αυτό, δηλαδή, που προκύπτει σαν συμπέρασμα είναι ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιχειρούν να αρπάξουν στα χέρια τους τα κερδοφόρα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, όχι μόνο επιδιώκουν να τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά και κατά τρόπο που να εκθέτουν την κυβέρνηση - εκποιητή, γνωρίζοντας ότι η τελευταία "καίγεται" να πωλήσει όσο - όσο και όπως να 'ναι.

Το σκηνικό πώλησης των ΚΕΑ είναι ενδεικτικό της κατάστασης σήψης και διαφθοράς που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πώληση της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ της κυβέρνησης και των επίδοξων ιδιωτών μνηστήρων. Οταν τον προηγούμενο Ιούλη, η κυβέρνηση επιχείρησε να πωλήσει για πρώτη φορά το 80% των μετόχων των ΚΑΕ, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες υπέβαλαν τέτοιες χαμηλές προσφορές (3.100 ανά μετοχή), ώστε ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθούν από την κυβέρνηση, όπως και έγινε. Σήμερα, δύο μήνες μετά τον πρώτο ανεπιτυχή διαγωνισμό, από τις πέντε συνολικά εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ΚΑΕ, υπέβαλαν προσφορά μόνο οι δύο, η μία απορρίφθηκε, ενώ για τη μοναδική που κρίθηκε σύννομη, η κυβέρνηση παρακαλάει να προσκομίσει την εγγυητική επιστολή, ώστε να ολοκληρώσει τον κύκλο της εκποίησης.

ΕΒΕ
Αποφασιστικό ΟΧΙ στην κυβερνητική πολιτική

Την απόφασή τους να αντισταθούν στη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής που υπαγορεύουν τα μονοπώλια και η ΕΕ με στόχο τη βίαιη συρρίκνωση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν, χτες σε πικετοφορία διαμαρτυρίας οι βιοτέχνες της Αθήνας. Χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Χάρης Χαλβατζόγλου τόνισε ότι "αυτή η κινητοποίηση αυτή πρέπει να είναι η αρχή συνεχών και επίμονων ενωτικών αγώνων των ΕΒΕ, για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση κι αυτούς που υπαγορεύουν την αντιλαϊκή πολιτική να υποχωρήσουν. Δε θα αφήσουμε να αφανιστεί το 40% των μικρών επιχειρήσεων, όπως λένε ανοιχτά ότι είναι ο στόχος τους σε πρώτη φάση".

Με ενότητα και αγώνα διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλιά, αντιστεκόμαστε στις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στόχο έχουν τον αφανισμό ενός μεγάλου μέρους των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Αυτό δηλώνουν κατηγορηματικά στο ψήφισμά τους οι ΕΒΕ που συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Κάνιγγος, καταγγέλλοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική που πλήττει τους πολλούς και εξυπηρετεί τους λίγους.

Με το ψήφισμά τους οι ΕΒΕ διεκδικούν:

  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με την πραγματική φοροδοτικής του ικανότητα. Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%. Δηλώνουν αντίθετοι με το κλείσιμο ανέλεγκτων υποθέσεων την τελευταία πενταετία, αφού ήδη με τα "αντικειμενικά κριτήρια" πληρώνουν διπλάσιο και τριπλάσιο φόρο από αυτόν που έπρεπε να πληρώνουν. Λένε κατηγορηματικά "όχι" στη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης από ένα οικογενειακό πρόσωπο σε άλλο.
  • Ενοποίηση των ταμείων μόνο υπό προϋποθέσεις. Απορρίπτουν κατηγορηματικά στο σύνολό του το προσχέδιο, που έφερε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, το οποίο κινείται στη λογική της ανταποδοτικότητας και επιχειρεί να μεταφέρει τα βάρη των λανθασμένων πολιτικών και χειρισμών των εκάστοτε κυβερνήσεων στους ασφαλισμένους.

Οι ΕΒΕ θέτουν τις εξής προϋποθέσεις για την ενοποίηση των ταμείων:

  • Αναλογιστική μελέτη που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του νέου ταμείου, κάλυψη ελλειμμάτων του ΤΣΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το ΛΑΦΚΑ που, ούτως ή άλλως, είναι χρήματα των ταμείων που πρέπει να αποδοθούν άμεσα, έτσι ώστε να υπάρξει αναβάθμιση στο ύψος των συντάξεων και στις παροχές, κατώτερη σύνταξη στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη, αιρετή διοίκηση με απλή αναλογική, Σώμα ελέγχου του ΔΣ.

Επίσης, οι ΕΒΕ διεκδικούν:

  • Ευνοϊκή χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων - στήριξη της συνεταιριστικοποίησης. Να σταματήσει η συστηματική απαξίωση του ΕΟΜΜΕΧ. Να μπει φρένο στην τοκογλυφία των τραπεζών.
  • Να σταματήσει η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων.
  • Αντί για την προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου, να θεσπιστεί ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής. Οι ΕΒΕ δηλώνουν ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ολιγαρχίας, ώστε να τους δίνει ακόμα περισσότερα κέρδη και προνόμια.
  • Να μην προχωρήσει η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης.
  • Λιγότερες διατυπώσεις και διαδικασίες ως προς τις εξαγωγές των ελληνικών βιοτεχνιών, όταν είναι γνωστό ότι γίνονται ανεξέλεγκτες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας.

Τέλος, οι ΕΒΕ δηλώνουν αποφασισμένοι εάν δε δοθούν λύσεις στα καίρια προβλήματά τους να αγωνιστούν με κάθε μέσο με αρχή τη χτεσινή τους πικετοφορία διαμαρτυρίας.

Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τη Βουλή και παρέδωσαν το ψήφισμα σε αντιπροσωπείες των κομμάτων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπαγορευμένη από τα μονοπώλια η κυβερνητική πολιτική

Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής που διέπει το κύκλωμα εμπορίας υγρών καυσίμων είναι η ενίσχυση και η επικράτηση των ολιγοπωλίων των εταιριών, με τη βίαιη συρρίκνωση των πρατηρίων και σ' αυτή την πολιτική εντάσσονται μια σειρά μέτρα ή παραθυράκια που επιτρέπουν στις εταιρίες να αλώνουν το χώρο. Αυτό κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας(ΟΒΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία αναφέρθηκαν σε μια σειρά προβλήματα του κλάδου περιγράφοντας την κατάσταση στο χώρο της εμπορίας υγρών καυσίμων, όπως έχει διαμορφωθεί κυρίως μετά την "απελευθέρωση" το 1992.

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών ανέφεραν ότι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το χάρτη της αγοράς είναι τρεις: Πρώτον τα τέσσερα διυλιστήρια, αυτά των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκη που καλύπτουν το 60% της αγοράς και τα δύο ιδιωτικά της "Πετρόλα" στην Ελευσίνα και της "Μότορ Οϊλ" στην Κόρινθο που καλύπτουν το 15% και 25% αντίστοιχα. Δεύτερον οι εταιρίες εμπορίας που ξεπερνούν τις 30 και τρίτον οι 7.500 πρατηριούχοι.

Μεταξύ των καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι είναι η εισβολή των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών στη λιανική πώληση. Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους, από την επομένη κιόλας της ψήφισης του σχετικού νόμου που απαγορεύει στα πρατήρια να έχουν πρόσβαση στα διυλιστήρια και στις εταιρίες να ιδρύουν πρατήρια άρχισε η καταστρατήγησή του από τις εταιρίες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και με το να ιδρύουν οι τελευταίες πρατήρια μέσω θυγατρικών εταιριών τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, οι πρατηριούχοι καταγγέλλουν ότι μετά την "απελευθέρωση" οι εταιρίες "λύνουν και δένουν", πουλώντας όσο θέλουν στο κάθε πρατήριο, ανάλογα με τη σχέση που έχουν με καθένα από αυτά με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο δύο πρατήρια με μερικά μέτρα απόσταση να έχουν διαφορετικές λιανικές τιμές. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια μετά το '92 έχουν πενταπλασιάσει τα κέρδη τους, αφού στην περιφέρεια φτάνουν να κερδίζουν μέχρι και 25 δραχμές το λίτρο. Τόνισαν, δε, ότι οι τιμές, τις οποίες διαθέτουν στους πρατηριούχους τα καύσιμα, είναι ίδιες ή υψηλότερες από αυτές που δίνει κάθε βδομάδα το υπουργείου Ανάπτυξης ως ενδεικτικές λιανικής πώλησης.

Τέλος, οι πρατηριούχοι ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια κατοχής οκτάτονου βυτιοφόρου, προκειμένου να μεταφέρουν τα καύσιμα, τη θέσπιση ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων και τη θέσπιση αποστάσεων μεταξύ των πρατηρίων. Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

  • Χτες, η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοίνωσε ότι από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αυξάνονται κατά 0,20 δραχμές το λίτρο οι τιμές πώλησης για τις βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη και κατά 0,40 δραχμές το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.
Προπαγάνδα του κουτόχορτου...

Καλή η προσπάθεια ορισμένων εφημερίδων να προβάλουν την κυβερνητική προπαγάνδα περί μείωσης των τιμών σε διάφορα είδη των σούπερ μάρκετ. Η αλήθεια είναι πως, σε ό,τι μας αφορά, δεν περιμέναμε διαφορετικό χειρισμό του θέματος, ούτε φανταζόμασταν πως οι συντάκτες των σχετικών κειμένων θα έμπαιναν στον κόπο να αποκαλύψουν την κομπίνα της κυβέρνησης που εμφανίζει τις ισχύουσες τιμές φουσκωμένες, ώστε να πανηγυριστούν αργότερα οι δήθεν μειώσεις τιμών.

Εκείνο όμως που θα περίμενε κανείς θα ήταν να παρουσιαστούν οι σχετικοί πίνακες του υπουργείου Ανάπτυξης χωρίς τα εμφανή τυπογραφικά λάθη στα υποτιθέμενα ποσοστά μείωσης που πρόκειται να γίνουν στις τιμές των σούπερ μάρκετ. Το ζήτημα δεν αφορά μία ή δύο μόνο εφημερίδες. Αφορά αρκετές, μεταξύ των οποίων και μία τουλάχιστον οικονομική εφημερίδα. Τι έκαναν; Δημοσίευσαν αυτούσιους τους πίνακες ακόμα και με τα λάθη που περιείχαν.

Είπαμε παιδιά. Προπαγάνδα προπαγάνδα, αλλά μη σερβίρουμε και τα κυβερνητικά στοιχεία ως κουτόχορτο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ