Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Αγριο παζάρι για το ξεπούλημα

Μέσα σε περιβάλλον ηθικής και πολιτικής σήψης επιχειρεί η κυβέρνηση να εκποιήσει τα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, εκλιπαρώντας ουσιαστικά τους ιδιώτες "επιχειρηματίες" να προσφέρουν κάτι τις για να αγοράσουν

Σε άγριο παζάρι των κυβερνώντων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες εξελίσσεται η υπόθεση του ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), της πλέον κερδοφόρας εμπορικής επιχείρησης της χώρας. Οπως προκύπτει από ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να παρουσιάζεται νέα εμπλοκή στην πώληση του 67% των μετοχών των ΚΑΕ, αφού η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε χτες και είναι σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού, δε συνοδευόταν από το πρωτότυπο της απαραίτητης εγγυητικής επιστολής.

Η προσφορά υποβλήθηκε από την ελληνογαλλική κοινοπραξία "SARESKO -Παπαέλληνα - Σαράντης", η οποία προσφέρει 3.250 δραχμές για κάθε μετοχή. Με δεδομένο ότι το ελληνικό δημόσιο πωλούσε 25 εκατ. μετοχές των ΚΑΕ (το 67%), η κοινοπραξία φέρεται να προσφέρει συνολικά 81,3 δισ. δραχμές, όταν τα καθαρά κέρδη των ΚΑΕ μόνο το 1997 ανήλθαν σε 18 δισ. δραχμές! Να σημειωθεί επίσης ότι η προσφορά είναι κατά 22 δισ. δραχμές χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας, καθώς χτες η μετοχή διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο στην τιμή των 4.125 δραχμών.

Η άλλη προσφορά που υποβλήθηκε από την ολλανδική εταιρία KAPPE, (προσφέρει 3.300 δραχμές ανά μετοχή) απορρίφθηκε επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία δεν προσκόμισε εγγυητική επιστολή όπως προβλέπεται στους όρους πώλησης.

Πρόβλημα, βέβαια, υπήρχε και με την προσφορά, η οποία κρίθηκε νομότυπη. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΔΕΚΑ, η ελληνογαλλική κοινοπραξία δεν κατέθεσε το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής, αλλά αντίγραφο. Σε επικοινωνία που υπήρξε χτες το βράδυ μεταξύ των εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και της κοινοπραξίας, ζητήθηκε από τη δεύτερη να προσκομίσει μέχρι σήμερα το πρωί (πριν ανοίξει το Χρηματιστήριο) το πρωτότυπο, ώστε... να κατακυρωθεί υπέρ αυτής ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της κυβέρνησης, η μη προσκόμιση του πρωτότυπου της εγγυητικής επιστολής, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: είτε ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, η οποία θα λήξει σήμερα το πρωί με την προσκόμιση της εγγυητικής, είτε ότι η κοινοπραξία δεν έχει στη διάθεσή της το ποσό των 81 δισ. δραχμών (το οποίο θα πρέπει να καταβάλει μέχρι σήμερα το πρωί) οπότε και... ελίσσεται.

Αυτό, δηλαδή, που προκύπτει σαν συμπέρασμα είναι ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιχειρούν να αρπάξουν στα χέρια τους τα κερδοφόρα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, όχι μόνο επιδιώκουν να τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά και κατά τρόπο που να εκθέτουν την κυβέρνηση - εκποιητή, γνωρίζοντας ότι η τελευταία "καίγεται" να πωλήσει όσο - όσο και όπως να 'ναι.

Το σκηνικό πώλησης των ΚΕΑ είναι ενδεικτικό της κατάστασης σήψης και διαφθοράς που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πώληση της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ της κυβέρνησης και των επίδοξων ιδιωτών μνηστήρων. Οταν τον προηγούμενο Ιούλη, η κυβέρνηση επιχείρησε να πωλήσει για πρώτη φορά το 80% των μετόχων των ΚΑΕ, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες υπέβαλαν τέτοιες χαμηλές προσφορές (3.100 ανά μετοχή), ώστε ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθούν από την κυβέρνηση, όπως και έγινε. Σήμερα, δύο μήνες μετά τον πρώτο ανεπιτυχή διαγωνισμό, από τις πέντε συνολικά εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ΚΑΕ, υπέβαλαν προσφορά μόνο οι δύο, η μία απορρίφθηκε, ενώ για τη μοναδική που κρίθηκε σύννομη, η κυβέρνηση παρακαλάει να προσκομίσει την εγγυητική επιστολή, ώστε να ολοκληρώσει τον κύκλο της εκποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ